Pátek, 19. dubna 2024

Krnovští radní si jeli očichat stanici bioplynu

Krnovští radní si jeli očichat stanici bioplynu

Krnov - Investor, který chce v krnovské průmyslové zóně vybudovat stanici na výrobu bioplynu, pozval zástupce Krnova do Rakouska, aby si mohli jeho technologii prohlédnout a také očichat.

Šest zástupců Krnova, radních a zaměstnanců městského úřadu navštívilo včera bioplynovou stanici v rakouském Zwentendorfu, aby se přesvědčili, co je pravdy na rozšířené představě, že se výroba bioplynu neobejde bez zápachu.

Základem pro výrobu plynu je totiž biologický odpad, živočišný či rostlinný, který se pomocí bakterií mění na hořlavý metan.

K výrobě plynu je možné využít aktivační kaly z čističek, zbytky jídla, nebo odpad z údržby zeleně, což samo o sobě posiluje obavy ze zápachu. Zájemce o hektarový pozemek svůj plán představil radním na sklonku loňského roku. Chce do výstavby bioplynové stanice investovat 180 až 190 milionů korun a slibuje, že pro město Krnov bude bioodpad likvidovat za symbolickou cenu.
Lidé se bojí zápachu

"Přestože vybudováním bioplynové stanice nevzniknou prakticky žádná nová pracovní místa, radním se tento záměr zamlouval. A to především proto, že problém biologických odpadů musíme bezpodmínečně řešit. Lidé v okolí ale samozřejmě mají obavy ze zápachu," uvedl místostarosta Bedřich Marek, který se již byl Zwentendorfu podívat dříve.

"Přiznávám, že jsem měl určité předsudky, které mi ale osobní návštěva vyvrátila. Proto jsem zvědavý, jaký názor si udělají ostatní zástupci Krnova," dodal Marek.
Stanici ve Zwentendorfu očichávali už i jiní

Krnované nejsou první, kdo si byl vzorovou bioplynovou stanici Zwentendorfu prohlédnout a očichat. Podobnou exkurzi mají za sebou také zastupitelé města Jičína. Při první předem ohlášené návštěvě loni v říjnu byli s provozem stanice velmi spokojeni, ale pro jistotu následovala ještě druhá neohlášená cesta, a ta už vyvolala rozporuplné reakce.

Zážitky z neohlášené exkurze popsal starosta Jičína Martin Puš, který patří k hlavním odpůrcům bioplynu: "Rozhodli jsme se, že se oficiální exkurze nezúčastníme, ale pojedeme se podívat do Rakouska individuálně. Specifický sladkokyselý zápach byl všudypřítomný a kolem létalo plno much. Z nasáklého oblečení byl zápach cítit po celý den a účastníci exkurze si jej přivezli až domů. Za teplejšího počasí to mohlo být neúnosné. V den návštěvy naštěstí pršelo a foukal vítr," uvedl starosta Jičína, který přiznává, že kromě Zwentendorfu navštívil také bioplynovou stanici v rakouském městě Amstetten, kde už technologie fungovala podstatně lépe.
Krnov hledá investora, dotace by pokryly pouhých čtyřicet procent

"Provoz opravdu velmi záleží na pracovní morálce zaměstnanců a přesném dodržování technologie," vysvětlil rozdíly mezi jednotlivými stanicemi starosta Jičína.

Město Krnov chtělo původně podobné zařízení na bioodpad postavit samo a s tímto záměrem také nechalo zpracovat projektovou dokumentaci pro územní a stavební povolení.

"Státní fond životního prostředí České republiky ale změnil dotační podmínky a jeho podpora by činila pouhých čtyřicet procent z celkových nákladů, což by znamenalo, že desítky milionů by neslo na svých bedrech město. A to je pro nás nemyslitelné," vysvětlila starostka Renata Ramazanová hlavní důvod, proč je nabídka případného investora pro Krnov lákavá.

Lukáš Kuba

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů