Pátek, 29. března 2024

ČEZ nabízí v případě Prunéřova ústupek

ČEZ nabízí v případě Prunéřova ústupek

Energetický obr slibuje, že objem emisí bude stejný jako u alternativní varianty. Podle ekologů je to jen trik.

ČEZ zkouší všechno možné, aby přiměl ministerstvo životního prostředí k souhlasu s výstavbou nových bloků v hnědouhelné elektrárně Prunéřov. Nejnovější krok sice vypadá na první pohled jako ústupek, avšak podle ekologů jde pouze o levný trik.

Firma se chce zavázat ke konkrétnímu objemu škodlivin, které modernizovaná elektrárna vypustí v budoucnu do ovzduší. Toto množství nemá v přepočtu na jednu megawatthodinu přesáhnout v lokalitě objem emisí, s nimiž na papíře počítá varianta prosazovaná ekology.

"Bude nás to nutit k většímu odstavování starých bloků v lokalitě," říká výrobní šéf ČEZ Vladimír Hlavinka. "ČEZ se pokouší o trik jako z tureckého bazaru: vychválit zařízení s mizernými parametry jako výkřik techniky a tyto mizerné parametry posléze garantovat jako zvláštní výhodu," reaguje Jan Rovenský z Greenpeace.

S použitím alternativní varianty by byly podle Rovenského měrné emise stále nižší, a to i po přepočtu na méně kvalitní uhlí, které se v lokalitě vyskytuje.

ČEZ chce v Prunéřově II nahradit pět dosluhujících uhelných bloků (každý s výkonem 210 megawatt) třemi novými bloky o výkonu 250 megawatt. Podle ekologů jde však o "polovičaté" řešení, které je v rozporu s požadavky na nejlepší dostupnou technologii. Chtějí, aby ČEZ v lokalitě postavil tzv. nadkritický blok s vyšší účinností.

Jenže ČEZ argumentuje tím, že toto řešení by bylo krajně nevhodné, a to nejen z ekonomického hlediska (vyplatí se až po 35 letech provozu, zatímco v lokalitě je dostupného uhlí jen na 25 let), ale také z ekologického pohledu. Delší životnost totiž v souhrnu znamená i více emisí.

Než přistoupit na variantu prosazovanou ekology, bude ČEZ raději i nadále provozovat současné špinavé kotle. "Nikdy tam nepostavíme nadkritický blok, protože je to ekonomický nesmysl," říká výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Je zbytečné se takovou variantou zabývat, protože je fiktivní. A proto jsme ji ani nepředkládali v rámci procesu EIA k posouzení," dodává Beneš. Aby ČEZ úředníky přesvědčil, že "nový" Prunéřov nebude na severu Čech "čoudit" déle než plánovaných 25 let, chce se zavázat i k celkovému objemu emisí CO2, jež nemají přesáhnout 121 milionů tun.

Ministr životního prostředí Jan Dusík minulý týden řekl, že dopad přestavby elektrárny na životní prostředí posoudí zahraniční experti. Podle informací HN se v energetických kruzích hovoří o firmě Det Norske Veritas, tuto informaci ale ministerstvo nepotvrdilo.

"Příslib ČEZ je potřeba posoudit, zda je adekvátní a naplnitelný, včetně právního hlediska. Všechny informace, které jsme obdrželi od ČEZ, předáváme k mezinárodnímu posouzení," uvedla mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů