Pátek, 29. března 2024

Vláda schválila novelu o ekologickém zemědělství

Vláda schválila novelu o ekologickém zemědělství

Vláda schválila sněmovní návrh novely zákona o ekologickém zemědělství. Nová právní úprava má zavést až milionové pokuty za neoprávněné užívání označení bio či eko. Novela má mimo jiné změnit systém poplatků za registraci. Nově by měli platit podnikatelé, kteří žádají o výjimku z ekologického zemědělství.

Návrh, který předložil poslanec ČSSD Ladislav Skopal, počítá se zavedením velkého množství pokut za nedodržení pravidel ekozemědělství. Nejvyšší pokuty, až jeden milion korun, by měly platit právnické osoby, které použijí na obalu výrobku nápis eko či bio, i když výrobek nebyl vyroben podle ekopravidel EU. Pokud takto označí svůj výrobek fyzická osoba, může jí být uložena pokuta až 250 000 korun.

Postih bude zemědělcům hrozit i v případě, že zřetelně nerozdělí svůj podnik na ekologický a neekologický chov. Za to mohou zaplatit až 250 000 Kč.

Nová právní úprava zavede až milionové pokuty (ilustrační foto).Pokud bude novela schválena i parlamentem a prezidentem, změní se i pravidla pro registraci zemědělců. Poplatek už nebudou platit ti, kteří chtějí podnikat v ekologickém zemědělství, ale ti, kteří budou žádat o výjimku z ekoprovozu.

Nově by se měl změnit i systém kontroly ekozemědělců. Na ty by dohlížel Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ministerstvo zemědělství, které dozor doposud provádí, na to nemá podle důvodové zprávy novely dostatečný počet zaměstnanců.

Ústav už vykonává úřední kontroly v zemědělských podnicích. Na dodržování pravidel ekologického zemědělství by měl dohlížet u podniků vybraných na základě rizikové analýzy i náhodného výběru. Kontroly ústavu by měly být kvůli snížení byrokracie sloučeny s kontrolami prováděnými Státním zemědělským a intervenčním fondem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů