Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ptákem roku zvolili ornitologové kukačku, která mizí z přírody

Ptákem roku zvolili ornitologové kukačku, která mizí z přírody

Ptákem roku 2010 zvolila Česká společnost ornitologická kukačku obecnou. Kukaček ubývá, aniž se ví příčina, vysvětlili ornitologové výběr. Kukačka obecná je známa především kvůli tomu, že samice snášejí vejce do hnízd jiných ptáků a mládě po vylíhnutí vyhazuje jejich vlastní vejce z hnízda.

Ptáka roku vyhlašuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Kampaní upozorňuje nejen na existenci vybraného druhu, ale i na problémy, se kterými se potýká.

Loni ornitologové vyhlásili ptákem roku skorce vodního, o rok dříve racka chechtavého. Od zahájení celé kampaně zpopularizovali také například skřivana, rorýse nebo orla.

Samec kukačky má světle šedou svrchní stranu těla, hrdlo a prsa jsou šedé, zbytek spodní části těla je bílý, hustě hnědošedě proužkovaný. Samice je naspodu hnědá, někdy červenohnědá s méně výrazným příčně proužkovaným břichem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů