Pátek, 29. března 2024

Investor spalovny v Rybitví se nevzdal. Chce stavět dál

Investor spalovny v Rybitví se nevzdal. Chce stavět dál

Investor modernizace spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví společnost AVE CZ napadne negativní stanovisko ministerstva životního prostředí k záměru soudní cestou. Posouzení vlivů spalovny na životní prostředí, jehož výsledek ministerstvo zveřejnilo v neděli, je podle něj "vadné", protože namísto posouzení technických parametrů modernizace v něm dal úřad prostor emotivním názorům laické veřejnosti. Proces posouzení byl zpolitizovaný, prohlásili včera zástupci firmy.

Zatím firma posudek analyzuje. "Chceme opravit vadné stanovisko, to lze jedině soudní cestou," uvedl zástupce společnosti Jaroslav Nálevka. Firma úmysl otevřít u Pardubic spalovnu nebezpečných odpadů nevzdává. Zažádat o integrované povolení kraj ale sama nechce, i když by mohla, protože stanovisko ministerstva je pouze jakýmsi doporučením pro ostatní úřady.

Ministerstvo své stanovisko odůvodnilo tím, že stavbu provází zásadní a masivní odpor veřejnosti a samospráv. Úřad firmě vytkl, že v dokumentaci ani v jejich doplněních nebyla předložena varianta, která by byla dostatečně vzdálena od obytné zástavby. Podle Nálevky ale jeho firma nechce stavět novou spalovnu, ale využít starší zařízení.

Úřad v posouzení také uvedl, že o skutečně vyprodukovaných nebezpečných odpadech v regionu nejsou k dispozici adekvátní informace. Nejasné podle ministerstva bylo i to, zda se ve spalovně budou likvidovat odpady ze starých ekologických zátěží v regionu.

Společnost argumentuje studií, podle které na Pardubicku ročně vzniká 60 tisíc tun nebezpečného odpadu, dalších 600 tisíc tun nebezpečných odpadů v regionu leží jako stará ekologická zátěž.

Nálevka také zdůraznil, že projekt modernizace vychází z plánu odpadového hospodářství kraje, který říká, že třeba v areálu postavit spalovnu nebezpečných odpadů o kapacitě 17 tisíc tun ročně.

Původní spalovna v Rybitví šest let nefunguje, překračovala emisní limity.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů