Úterý, 19. března 2024

Traktory ZETOR a ochrana ovzduší

Firma Zetor v Brně vyvinula v posledních letech řadu nových traktorů, jež splňují ty nejpřísnější limity ochrany ovzduší.

Traktory ZETOR  a ochrana ovzduší

Traktory Zetor jsou vyvíjeny s cílem nabídnout líbivý design a vysoké užitné vlastnosti, a v neposlední řadě také s důrazem na šetrnost k životnímu prostředí. Naše společnost pamatuje na ohleduplné chování k přírodě nejen při vývoji nového výrobku, ale také při jeho výrobě a následném provozu u zákazníka.

Emise výfukových plynů

Evropská legislativa určuje maximální hodnoty škodlivých sloučenin ve výfukových plynech. Stále se zpřísňující limity jsou výzvou pro naše konstruktéry, kteří v současné době dokončují vývojové práce na nových pohonných jednotkách splňujících přísnější emisní limity TIER IIIb začínající platit v roce 2012.

Současné emisní limity

Pohonné jednotky pro mimosilniční aplikace vyráběné od roku 2006 musejí splňovat emisní limity označované TIER IIIa. Pro snížení emisí NOx byl nově řešen spalovací proces. Byl změněn systém přeplňování plnicího vzduchu a způsob jeho chlazení. Dále byla využita řízená a chlazená recirkulace výfukových plynů. Byla zavedena tzv. "malá elektronizace vstřikovacího čerpadla", která ovládá ventil recirkulace v závislosti na zatížení a otáčkách motoru.

Filtr částic pro TIER IIIb

Zkušenosti a dlouhodobé testy ukazují, že pro emisní limity TIER IIIb bude nezbytné použít čtyřventilovou techniku hlavy válců, chlazenou a řízenou recirkulaci výfukových plynů spolu s filtrem pevných částic.

Močovina pro TIER IV

Pro splnění emisních limitů TIER IV, které vstoupí v platnost v roce 2014, bude pro výraznější snížení NOx nutné do výfukového systému vstřikovat roztok na bázi močoviny a použít elektronicky řízený palivový systém s tlakovým zásobníkem.

Technologie pro splnění přísnějších emisních limitů

Čtyři ventily na válec

Dva sací a dva výfukové ventily na válec umožňují zvýšit efektivitu spalovacího procesu, zlepšit průběh točivého momentu a snížit spotřebu paliva.

Píst

Centrická poloha spalovací komůrky způsobuje rovnoměrné tepelné zatížení pístu a správné definování proudění uvnitř spalovacího prostoru.

Vstřikovací čerpadlo s elektronickými prvky

Řízení podle zatížení motoru a podle otáček byl již na čerpadle pro TIER IIIa. Pro splnění TIER IIIb je nutné vyvinout čerpadlo s posílenými elektronickými prvky pro přesnější sledování polohy regulační tyče.

Svisle postavené vstřikovače

Palivo vstříknuté do spalovacího prostoru ze svisle postaveného vstřikovače umožňuje rovnoměrněji pokrýt spalovací prostor palivem, což vede vytvoření stejnorodější směsi paliva se vzduchem.

Recirkulace výfukových plynů s proporcionálním ovládacím ventilem

EGR ventil s proporcionálním řízením umožňuje lépe přizpůsobit podíl recirkulovaných výfukových plynů provoznímu režimu motoru s ohledem na snížení emisí NOx.

ZDROJ. Zetor

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů