Čtvrtek, 28. března 2024

Jak přispět ke zmírnění klimatických změn

Jak přispět ke zmírnění klimatických změn

Prosincový klimatický summit v Kodani nepřijal žádnou závaznou dohodu, což je velké zklamání. Domnívám se, že právě proto musejí vzít na sebe podniky větší díl odpovědnosti za snížení emisí a ochranu přírodních zdrojů.

Vlády řady zemí přijaly plány na zdanění těch odvětví, která nejvíce znečišťují ovzduší. Nyní však musejí prokázat, že výnosy ze "zelených" daní budou skutečně využívat k zmírnění klimatických změn. V těchto otázkách by měly být transparentnější a podporovat podniky v jejich úsilí stát se zelenějšími.

Řada seriózních studií, například od poradenské firmy McKinsey, potvrzuje, že emise je možné zredukovat nasazením nových technologií, které zároveň účinně snižují náklady.

Mnoho odvětví jako letectví, lodní doprava, zpracovatelský průmysl a IT by si mělo naplánovat zavedení úsporných technologií a instalaci nástrojů k měření jejich účinnosti. Efektivita získaná úsporou nákladů vede nejen ke snížení masivních emisí, a tím k odvrácení nejhorších následků klimatických změn, ale generuje rovněž zisky.

Jako podnikatel sleduji s obavou závislost světa na ropě. Není nejmenších pochyb, že roky levné ropy jsou již za námi. Konkurenční boj kolem této suroviny zesílí kvůli rychlému hospodářskému rozvoji Brazílie, Indie a Číny. Nyní se hledají alternativní energetické zdroje, jež by snížily škodlivé emise z fosilních paliv. Času příliš nezbývá, protože v rozvojovém světě roste hlad po autech a jiných lákadlech moderního života. Poptávka po nich zatěžuje nynější infrastrukturu a zdroje, takže musíme usilovat o snížení naší energetické spotřeby.

Ve skupině Virgin již několik let investujeme do výzkumu biopaliv. Náš Virgin Green Fund investoval společně se specialistou na rizikový kapitál Vinodem Khoslou a ropnou společností Total do amerického podniku Gevo. Ten s využitím isobutanu vyvíjí pokročilé palivo, které by mělo mít výkonnost a provozní vlastnosti benzinu, ovšem bez škodlivých emisí.

V boji proti klimatickým změnám existují i jiné cesty. Loni jsme s naším neziskovým fondem Virgin Unite založili výzkumnou a poradenskou instituci Carbon War Room. Ta prostudovala ekologické problémy jednotlivých odvětví. Například lodní doprava každoročně vyprodukuje miliardu tun oxidu uhelnatého a jiných zplodin. Carbon War Room spolupracuje s loďařskými firmami, vládami, zákazníky lodní dopravy, přístavy a technologickými podniky s cílem urychleně využívat existující technologie ke snížení emisí oxidu uhelnatého a přitom ušetřit peníze.

Další činností Carbon War Room je podpora výstavby "zelených" budov. Přes 70 procent všech emisí oxidu uhelnatého produkují budovy. Kromě toho, že se musí plánovat nové ekologické budovy, je také nezbytné renovovat ty staré. To vyžaduje, aby vlády i místní samosprávy zajistily k dosažení tohoto cíle potřebné finanční zdroje, přijaly novou legislativu a podporovaly podnikatele, kteří budou zelené budovy projektovat či renovovat.

Mnoho starostů se již chopilo iniciativy a vytvářejí pro podnikatele takové podmínky, aby se jejich města stala zelenější. Například v únoru hostí Vancouver zimní olympijské hry. Toto město současně s odstartováním olympiády vyhlašuje kampaň na snížení emisí dioxidu uhelnatého. Cílem je podpořit investice do renovace budov.

Vancouver a ostatní novátorská města budou spolupracovat s naší institucí Carbon War Room a řadou partnerů na projektování změn, potřebných k výstavbě měst budoucnosti.

Posledních čtyřicet let přineslo velký pokrok v informačních technologiích, software a počítačích a ten generoval velké bohatství. Jsem přesvědčen, že příštích čtyřicet let bude obdobím značného pokroku v čistých, zelených odvětvích, která přinesou nová bohatství a vytvoří slušnější, čistší a bezpečnější svět.

Richard Branson zakladatel Virgin Group

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů