Čtvrtek, 28. března 2024

Bio domácnost - levné ekologické čistící prostředky

Nejlepší čisticí prostředky, které znám, máte pravděpodobně doma i vy. Jsou vyzkoušené a netoxické - mohla byste je i sníst - a jako bonus navíc jsou neuvěřitelně levné! Je to jedlá soda, ocet a citróny.

Bio domácnost - levné ekologické čistící prostředky

Jedlá soda

Jedlá soda působí jako jemný kartáč k čištění van a nerezových dřezů. Krom toho je také tím nejlepším dezodorantem na světě - a to bez dráždivých "krycích" vůní. A navíc ji můžete použít také na praní prádla. Na velké prádlo použijte tři čtvrtě hrnku sody. Vyčistí jak "voňavou" fotbalovou soupravu manžela, tak oblíbené tričko batolete. Zvláště vhodná je pro ložní prádlo a ručníky - skvěle je zjemní a nezanechává po sobě ani mastné kuličky, ani podivný zápach, jak to dělají běžné prací prostředky. Když jsem začala používat jedlou sodu místo pracího prášku, nikdo v rodině to nepoznal, a navíc se mé prostřední dítě zbavilo občasných vyrážek. Naše oblečení bylo čisté, nádherně vonělo a cítili jsme se v něm naprosto skvěle!

Kde ještě můžete jedlou sodu použít?

o Využijte ji při čištění koberců - posypte jí koberec, nechte několik hodin "uležet" a poté ji vysajte.

o Nasypte ji do odpadkového koše a odstraníte nepříjemný zápach.

o Soda je naprosto jedinečná jako prášek na vany, který neproškrábe povrchy: Nasypte ji do vany, poté vezměte hadřík nebo papírový kapesník a jemnými krouživými pohyby vanu očistěte. Až skvrny zmizí, vanu opláchněte sprchou. Tento způsob čištění je naprosro ekologický, takže nemusíte mít strach, že škodíte žábám a rybám!

o Když se koupete, přidejte čtvrt či půl hrnku sody - pomůže vám zklidnit drobná podráždění pokožky. Můžete ji použít i během koupání svého dítěte, ale samozřejmě v mnohem menším množství, vždyť dětská vanička je tak malá!

o Možná už víte, že jedlá soda skvěle bělí zuby, a to bez jakýchkoli jedů. Nasypte jí trochu do dlaně, namočte do ní vlhký kartáček a vzhůru do čištění! Chuť je zpočátku zvláštní, ale zvyknete si. Taro kúra se však doporučuje provádět maximálně jednou za měsíc.

Ocet

Ocet můžete použít při jakémkoli čištění (tedy: téměř při jakémkoli. Nepoužívejte jej na mramor, protože by na něm mohl zanechat šmouhy a skvrny.) Ocet je naprosto ekologický a levný. Na čtyři díly vody dejte jeden díl octa. Pokud ale kroutíte nos při představě, že váš dům bude "vonět" jako francouzský zeleninový salát nicoise, ujišťuji vás, že zápach po uschnutí octa vyprchá.

Použijte jej k čištění vany, záchodu a dřezu (zvláště účinný je v kombinaci se sodou). Přímo do záchodové mísy můžete nalít nezředěný ocet. Pomůže vám zbavit se skvrn a znovu připomínám, že nemusíte pociťovat výčitky svědomí, že ocet odteče do povrchových vod.

Pro mě je ocet tím nejlepším čističem oken! Naplňte rozprašovač zředěnou směsí, postříkejte okno a utřete, jako při použití běžného přípravku. Také odstraňuje mastné skvrny na sporáku, přístrojích a pultech, které nejsou z mramoru.

Citróny

Ač jsou citróny o něco dražší než jedlá soda či ocet, čistí perfektně, bez toxinů a skvěle voní. Nepochybně oceníte jejich přednosti.

o Smíchejte půl hrnku olivového oleje se čtvrt hrnkem citrónové šťávy a získáte ohromné leštidlo na dřevěný nábytek. Buďte však opatrná při leštění klavíru: pokud se směs dostane na pedály či klapky, může je poškodit.

o Nasypte trochu citrónové kůry do popelnice a zbavíte se toho nejodpornějšího zápachu.

o Citróny můžete použít jako alternativu za chlór: při praní bílého prádla přidejte k sodě půl hrnku citrónové šťávy. Ale opravdu jen na bílé prádlo - citróny mají přirozené bělicí účinky.

Pokud si však nechcete přidělávat práci mícháním vlastních čističů, pouvažujte nad bezpečností a komfortem nějaké přírodní značky.

Zdroj: Lynda Fassa - Bio máma - zdravé dítě, nakladatelství Computer Press

Na našem www.EKOzbozi.cz naleznete řadu pracích a čistících přípravků pro EKOdomácnost za velmi příznivé ceny!!

ekozboží

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů