Pátek, 19. dubna 2024

Italská firma zpracovávala toxický odpad jako běžný

Italská firma zpracovávala toxický odpad jako běžný

Itálie má nový skandál poté, co vyšlo najevo, že jeden italský podnik zpracoval zhruba milión tun toxického odpadu jako normální odpad. Odpad pocházel především od mezinárodního koncernu Procter&Gamble a od podniku otce šéfky svazu italských zaměstnavatelů Stena Marcegaglii.

Nelegální obchod s odpadem organizovala firma Agrideco z Grosseta v Toskánsku ve střední Itálii, která navážela na skládky v krajích Toskánsko, Emilia Romagna a Trentino-Alto Adige průmyslový odpad znečištěný rtutí, plynové kanystry a půdu znečištěnou pohonnými hmotami.

Mezi dvacítkou zákazníků firmy Agrideco byla zejména nadnárodní společnost Procter&Gamble a průmyslová skupina Marcegaglia založená Stenem Marcegagliou, otcem šéfky Všeobecné konfederace italského průmyslu (Confindustria), který je vyšetřován.

O praktikách věděla celá síť spolupracovníků

Kromě pěti činitelů firmy Agrideco jsou do případu zapleteni přepravci, správci skládek, technici laboratoří, které prováděly rozbory, a zákazníci Agrideco, kteří podle vyšetřovatelů museli vědět, kde končí jejich odpad. Italská policie v úterý zatkla šest osob, dalších devět má uloženo domácí vězení a 46 je vyšetřováno na svobodě.

Podle italského tisku umožnilo toto nelegální zpracování odpadu ušetřit 350 eur na jednu tunu za zpracování (více než 8000 Kč). Za zpracování tohoto typu odpadu se platí kolem 500 eur (13 000 Kč), zatímco Agrideco nabízela cenu od 150 do 170 eur (3900 až 4500 Kč). Rozdíl v ceně měl podle vyšetřovatelů klienty varovat.

Agrideco používalo laboratoře, které byly ochotny vyhotovit falešná osvědčení umožňující zpracovávat odpad tak, jako kdyby nebyl škodlivý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů