Pátek, 29. března 2024

Další ničivé zemětřesení by mohlo udeřit v Nepálu, tvrdí britští geologové

Další ničivé zemětřesení by mohlo udeřit v Nepálu, tvrdí britští geologové

atímco Haiti počítá obětí ničivého zemětřesení, vědci upozorňují na hrozbu ještě větší katastrofy. Postihnout může podle nich Nepál, další z nejchudších zemí světa, uvádí server index.hr.

Podle britských geologů je jen otázkou času, kdy katastrofální otřesy postihnou hustě osídlené nepálské hlavní město Káthmándú. Zde žije v naprosto nevyhovujících, nedbale postavených domech na 2,5 milionu lidí, kteří si vůbec nejsou vědomi nebezpečí, jež jim hrozí.

Nepál se nachází na hranici dvou tektonických desek, jejichž pohybem se po miliony let zdvihá pohoří Himálaj. Geologové jsou přesvědčení, že této oblasti hrozí zemětřesení desetkrát silnější, než to, které na Haiti zmařilo životy více než 230 000 lidí.

Chudý Nepál již desítky let nepostihlo velké zemětřesení. David Petley, profesor z britské Durhamské univerzity, je přesvědčen, že Nepál na něco takového není vůbec připraven.

"Z geologického hlediska je tu obrovské riziko," uvedl Petley. "Oblast západně od Káthmándú je vystavena procesům, které vyvolávají silná zemětřesení. Jenže to tu nebylo stovky let a je známo, že čím delší je časový úsek mezi jednotlivými zemětřeseními, tím silnější je to následující," řekl expert.

Většina nepálských měst by se s následky silného zemětřesení vypořádávala jen velmi těžce.

Káthmándú je ale podle studie americké agentury GeoHazards International, která se zabývá prevencí rizika živelných pohrom a jejich následků pro lidi, zdaleka nejzranitelnější. Nejde jen o geologické podmínky, ale také o velice "tolerantní" stavební normy a slabou infrastrukturu.

Podobně jako Port-au-Prince má Káthmándú jediné letiště s jedinou ranvejí, na rozdíl od haitské metropole nemá přístav a do nepálského hlavního města vedou jen tři přístupové cesty - a i ty by případné silné zemětřesení s největší pravděpodobností zničilo nebo významně poškodilo.

Deset let trvající občanská válka a léta politické nestability se "podepsaly" i na vybavení nepálských záchranářů - hasiči v Káthmándú mají k dispozici pouze osm funkčních stříkaček.

Odborníci varují i před špatným technickým stavem nemocničních i vládních budov, které by při silných otřesech půdy neobstály.

"Po katastrofě na Haiti by všem mělo být jasné, že zničí-li zemětřesení hlavní město a s ním i vládní struktury, je organizace humanitární pomoci velmi obtížná," varoval Petley.

Geolog Amod Mani Dixit pracoval pro nepálskou vládu na prevenci sesuvů půdy, když v roce 1988 východ země zasáhlo zemětřesní o síle 6,5 stupně podle Richterovy škály.

"Bylo to středně silné zemětřesení, ale následky byly strašlivé: 720 mrtvých, škody za 67 milionů dolarů (zhruba 1,3 miliardy korun), což v té době představovalo 25 procent nepálského HDP," připomněl tehdejší katastrofu Dixit.

O první alespoň částečnou nápravu se začala nepálská vláda pokoušet v roce 2003, kdy uzákonila stavební standardy a zorganizovala první kurzy pro stavebníky.

Amrit Man Tuladhar, šéf nepálského vládního programu pro prevenci následků zemětřesení, ale tvrdí, že zůstalo jen u pokusů.

"Normy se obcházejí a se starou výstavbou v Káthmánú se nic nedělá. V případě silných otřesů by se podle mého odhadu zřítilo tak 80 procent domů," řekl Tuladhar.

Pokud by otřesy udeřily v noci, drtivá většina obyvatel starých domů by podle něj neměla šanci vyváznout.

Poslední velké zemětřesení postihlo Nepál v roce 1934. Mělo sílu 8,4 stupně podle Richterovy škály a zabilo v Nepálu a sousední Indii 8 500 lidí.

Šestaosmdesátiletý Mohan Bikram Thapa zažil katastrofu přímo v Káthmándú, kde v té době žil se svými rodiči.

I po 76 letech si pamatuje, co otřesy ve městě způsobily. "Všechno se najednou začalo houpat a chvět, domy začaly padat jeden po druhém, město zahalila oblaka prachu. I ty největší budovy se rozpadly na malé kousky," uvedl Thapa.

Své mrtvé si přeživší podle něj tehdy posbírali a pohřbili sami.

"Tehdy ale bylo Káthmándú jako trochu větší vesnice. Nedokážu si představit, co by se dělo teď," uzavřel své vzpomínky.



Autor: Táňa Voců
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů