Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí vítá rozšíření řady ekologicky šetrných počítačů

Ministerstvo životního prostředí vítá rozšíření řady ekologicky šetrných počítačů

Dalších osm modelů počítačů a 19 modelů notebooků společnosti ASUS se může pyšnit Ekoznačkou EU a českou ekoznačkou Ekologicky šetrný výrobek.

"Jsme velmi rádi, že se společnost ASUS k tomuto kroku odhodlala, neboť tím jednak ukazuje cestu ostatním výrobcům a zároveň umožňuje spotřebitelům včetně státní správy velmi jednoduše nalézt ekologicky šetrnější výpočetní techniku", říká náměstkyně ministra Rut Bízková.

Ekologicky šetrný výrobek je takový výrobek, který podstatně méně zatěžuje životní prostředí ve srovnání s ostatními výrobky stejných užitných vlastností. Ekoznačení je pojem, používaný pro označování výrobků (a služeb), které jsou v průběhu celého životního cyklu šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i ke zdraví spotřebitele. Spotřební zboží (a služby) se označují logem, které spotřebiteli slouží jako jasná a srozumitelná informace.

Pro získání práva propagovat pomocí ekoznaček tyto výrobky musí výrobce u každého z nich doložit splnění přísných technických požadavků. Ty zohledňují celý životní cyklus výrobku a týkají se spotřeby energie, konstrukce umožňující snadno vyměnit jednotlivé komponenty, hlučnosti, elektromagnetického záření (tzv. elektrosmog), obsahu těžkých kovů, zpomalovačů hoření, snadné demontáže produktu potom, co doslouží, aby mohly být jednotlivé díly recyklovány, či bezpečně zlikvidovány atd. Nezapomíná se ani na obaly. Např. kartónové krabice, jsou-li použity, musí být alespoň z 80% z recyklovaného papíru.

Česká ekoznačka se uděluje od roku 1994 a v současné době používá ekoznačku na jednom či více výrobcích přes 90 českých i zahraničních firem a jejich počet neustále roste. Na našem trhu se dají sehnat i výrobky s ekoznačkou EU ("Flower" - takto označený výrobek /či služba/ musí být k dostání na trhu kdekoliv na území Evropské unie) a i jinými zahraničními ekoznačkami. Značku dostávají i podniky, které poskytují ekologicky šetrné služby.

Udělení ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek i Ekoznačky EU zprostředkuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Jejich věrohodnost je zaručena Ministerstvem životního prostředí. Požadavky pro získání obou ekoznaček jsou shodné a veřejně přístupné (viz Směrnice č. 36 a č. 37).

Pravidelně aktualizovaný seznam všech výrobků s ekoznačkou je k dispozici na stránce www.ekoznacka.cz/seznam a na stránce CENIA. Další možností je přehledná databáze výrobků s Ekoznačkou EU, kterou v češtině naleznete zde.


Kontakt:

Pavel Růžička, MŽP, oddělení dobrovolných nástrojů, tel.: 267 122 784, Pavel.Ruzicka@mzp.cz

Pavel Hrubý, CENIA, česká informační agentura životního prostředí, tel. 267 225 282, pavel.hruby@cenia.cz

Lukáš Herout, ASUS Computer Czech Republic s.r.o., tel: 733 642 692 lukas_herout@asus.com

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů