Pátek, 29. března 2024

Tošovský chce více peněz do Zelené úsporám - reakce Hnutí DUHA

Tošovský chce více peněz do Zelené  úsporám - reakce Hnutí DUHA

Hnutí DUHA uvítalo názor ministra průmyslu a obchodu, že program Zelená úsporám nestačí k zateplení zhruba půldruhého milionu domů, kde by to mělo smysl. Vladimír Tošovský to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Ekologická organizace prosazuje, aby vláda do programu věnovala podstatně více peněz.

Umožnilo by to pomoci mnohem více domácnostem a dávat na zateplování vyšší příspěvky, tak aby se zateplil téměř každý dům v zemi.

Možnosti zateplování domů a výroby tepla zelenou energií - výtopnami na biomasu či solárními kolektory a podobně - jsou větší než kompletní spotřeba uhlí a zemního plynu k vytápění. Vyplývá to z výsledků, které spočetla Pačesova komise. Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda vytvořila Fond energetické nezávislosti, který bude rodinám pomáhat s financováním projektů, a investovala do něj miliardové výnosy, které získá na aukcích povolenek za znečišťování [1].

Hnutí DUHA v úterý pořádá v Poslanecké sněmovně konferenci, která bude řešit, jak enormní příležitosti k zateplování a zelenému vytápění proměnit v tisíce konkrétních projektů obcí nebo malých českých firem [2].

Martin Sedlák, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:
"Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov - a přitom domácnosti ušetří tisíce korun ročně, srazíme dovoz plynu z Ruska i exhalace oxidu uhličitého. Možnosti zateplování a výroby zeleného tepla jsou u nás větší než spotřeba uhlí a plynu k vytápění dohromady. Zelená úsporám je výborný první krok. Ale stačí jen pro každou osmnáctou domácnost. Vláda by měla do zateplování investovat miliardy, které bude vydělávat na aukcích povolenek za znečišťování."

Hnutí DUHA vede kampaň Velká výzva, jež má prosadit zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně. Více na www.velkavyzva.cz.

Kontakt: Martin Sedlák, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů