Čtvrtek, 18. dubna 2024

USA plánují postavit po 30 letech jadernou elektrárnu

USA plánují postavit po 30 letech jadernou elektrárnu

Americký prezident Barack Obama vyhlásí tento týden státní záruku pro výstavbu první jaderné elektrárny v USA po téměř 30leté přestávce. Informaci poskytl agentuře Bloomberg zdroj z Obamovy administrativy, který si nepřál být jmenován.

Výstavbu dvou jaderných reaktorů v Burke ve státě Georgia bude provádět společnost Southern Company, která již začala s přípravami a požádala o povolení regulační orgán pro jadernou energii. Realizace projektu je však daleko - podle mluvčího instituce by mohla být licence schválena nejdříve na konci roku 2011 či začátkem roku 2012.

Výstavba dvou 1150megawattových reaktorů je součástí nové energetické strategie USA, která si klade za cíl snížit závislost země na dovozu ropy a omezit spotřebu dalších fosilních paliv, jejichž spalování přispívá ke globálnímu oteplování. Bílý dům doufá, že pro svůj krok získá podporu republikánů.

Kritici nazývají státní úvěrovou garanci dotací, která představuje velké riziko pro daňové poplatníky. V případě, že se projekt zpozdí, budou totiž platit vysoké úroky.

Ve Spojených státech přitom již třicet let nebyla udělena licence žádné jaderné elektrárně. V roce 1979 došlo k havárii jaderného reaktoru v pennsylvanské elektrárně Three Mile Island, po níž se zpřísnila regulace jaderné energetiky.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů