Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obyvatelé Karvinska nesouhlasí s umístěním první severomoravské spalovny v Karviné-Dolech, kde ji chce do roku 2015 postavit Moravskoslezský kraj společně s pěti městy.
Petici proti spalovně komunálního odpadu už podepsalo zhruba 2000 lidí

Ekologický institut Veronica ve spolupráci s největší světovou organizace pro ochranu přírody, WWF, vyzývá česká města, vesnice, firmy i jednotlivce, aby se připojili k celosvětové klimatické akci Hodina Země 2010. Jedná se o symbolické hodinové vypnutí veřejného osvětlení, zhasnutí dominant, kostelů, osvětlení budovy Vaší firmy či zhasnutí ve Vaší domácnosti. Zhasnutím se připojíte k cca 6 000 obcím po celém světě, k asi jedné miliardě lidí a dáte tak najevo, že si uvědomujete svoji odpovědnost za budoucnost naší planety.
Pokud máte zájem o více informací či máte tipy na obce a firmy, které by se mohli připojit, ozvěte se koordinátorovi této akce, Matějovi Hollanovi, matej.hollan@veronica.cz, ;420774956148.
Více na www.veronica.cz, www.earthhour.org, www.facebook.com

Ústecké pracoviště České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí správní řízení o pokutě s litvínovskou společností Unipetrol RPA. Důvodem je prosincový únik ropných látek z areálu podniku do řeky Bíliny.
Správní řízení bude ukončeno do tří měsíců od jeho zahájení, firmě hrozí až několikamilionová pokuta.
"Postih bude vzhledem k rozsahu a závažnosti havárie určitě citelný. Je však třeba říci, že společnost Unipetrol RPA ochotně spolupracovala," uvedla ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová.

Přes 9 200 pražských prvňáčků obdrží během měsíců února a března "balíčky" s edukačními materiály k odpadům a drobnými hračkami s touto tématikou. Tuto informační kampaň již sedmým rokem úspěšně organizuje na pražských základních školách Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM.

Švermovskými občany dlouho očekávaná stavba kanalizace byla zahájena v září minulého roku. Celková cena je více než půl miliardy korun. Z Operačního programu životního prostředí se bude čerpat zhruba 380 milionů korun. Mezi nejzajímavější součásti projektu se řadí zatrubnění Týneckého potoka. Rekonstrukce kanalizace bude navíc probíhat v husté zástavbě, kde budou zúžené profily pro manipulaci s těžkou technikou. Dokončení celé zakázky je plánováno na polovinu prosince roku 2011. Rekonstrukci bude provádět divize 8 Chomutov závodu Pozemního stavitelství OHL ŽS, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů