Čtvrtek, 18. dubna 2024

Británie chce zřídit banku pro zelenou energii

Británie chce zřídit banku pro zelenou energii

Výrobu ekologicky čisté energie by mohli zaplatit občané. Ministerstvo financí chystá plán na vydání zelených dluhopisů.

Přímé vládní smlouvy s výrobci zelené energie a "zelené dluhopisy" pro veřejnost - těmito dvěma způsoby by mohlo britské ministerstvo financí v budoucnu získat peníze na rozvoj energetické infrastruktury.

Hospodářský tajemník ministerstva financí Ian Pearson řekl deníku Financial Times, že požádal agenturu ministerstva National Savings and Investments, která má na starosti emise státních dluhopisů, aby prozkoumala možnosti vydání "zelených bondů". Pearson tak jednal v souladu se záměry britské vlády, jež se snaží nalézt chybějící miliardy liber potřebné k rozvoji čisté elektrické energie na příštích několika let a přilákat nové výrobce čisté energie.

Samotné ministerstvo financí rovněž uvažuje o nabídce dlouhodobých smluv provozovatelům větrných elektráren a zpracovatelům biologického odpadu. Tím by ulehčilo soukromému sektoru v otázce financování zelených elektráren.

Veřejný sektor je největším odběratelem zelené elektřiny ve Velké Británii a ministerstvo financí tvrdí, že odběrem této ekologicky čisté energie ušetří za rok 140 milionů liber.

Záměr ministerstva jde však ještě dál. "Uvažujeme o tom, že sami vyhledáme firmy, které chtějí rozjet věrné elektrárny nebo zpracovávat biomasu, a nabídneme jim dlouhodobé smlouvy. Ty by oběma stranám zajistily výhodné ceny a zároveň by umožnily hladký rozjezd těchto projektů," tvrdí Pearson. "Pokud bychom podepsali kontrakt, řekněme na patnáct let, mělo by být pro tyto společnosti jednodušší získat dostatek financí a zapojit se do výroby zelené energie," dodal Pearson.

Návrhy jsou součástí snahy agentury Infrastructure UK (IUK), která spadá pod ministerstvo financí, získat tímto novým způsobem prostředky k rozvoji energetické infrastruktury v době, kdy banky nejsou ochotny půjčovat na podobné projekty peníze. Zelené energii nenahrává ani plán vlády seškrtat státní výdaje na polovinu, aby ulehčila již tak přetíženému rozpočtu.

Britská vláda chce svou novou strategii rozvoje infrastruktury zelené energetiky představit společně s návrhem rozpočtu na příští fiskální rok. Agentura IUK se vůbec poprvé snaží nastavit pravidla financování rozvoje ostrovní infrastruktury na příštích pět až padesát let.

Zvažuje rovněž možnost zřídit státní banku či fond, které by komplexně financovaly rozvoj dopravy, telekomunikací, ale také energetických projektů.

Ministři doufají, že by se k financování těchto projektů mohly využít prostředky z penzijních fondů. Zatím však není zcela jasné ani to, zda bude ministerstvo financí s návrhem na zřízení zvláštní banky vůbec souhlasit.

AUTOR: Nicholas Timmins

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů