Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ monitoruje kvalitu ovzduší v okolí Prunéřova nově i ve Výsluní

ČEZ monitoruje kvalitu ovzduší v okolí Prunéřova nově i ve Výsluní

V souvislosti s plánovanou modernizací elektrárny Prunéřov zprovoznila společnost ČEZ novou stanici měření imisí ve Výsluní na Chomutovsku. Novinářům to dnes řekl ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček. Na Prunéřov je teď upřena pozornost, ČEZ se ji chystá modernizovat. Podle Greenpeace je prunéřovská elektrárna 18. největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Evropě a současně největším v Česku. Aktivisté vytýkají společnosti ČEZ, že odmítá zvýšit účinnost modernizované elektrárny z avizovaných 39 na 42 procent.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže společnost v Prunéřově instaluje nejlepší dostupnou technologii. Od sousedních Ledvic se Prunéřov odlišuje tím, že je i zdrojem tepla. Kdyby firma v Prunéřově použila stejnou technologii jako v Ledvicích, musela by současně přistavět záložní teplárnu, což by znamenalo navýšení emisí tak, že by jejich množství překročilo hodnotu, kterou předpokládá prosazovaný projekt.

Ekoložka ochrany ovzduší skupiny ČEZ Pavlína Tudorová uvedla, že o instalaci monitorovací stanice imisí ve Výsluní požádala obec v rámci procesu zjišťování vlivu modernizace prunéřovské elektrárny na životní prostředí (EIA).

Podle Tučka tak nyní ČEZ v Ústeckém kraji provozuje devět monitorovacích stanic imisí z uhelných elektráren, kromě Prunéřova i z Tušimic na Chomutovsku, Počerad na Lounsku a Ledvic na Teplicku.

Pokud jde o stanici ve Výsluní, podle Tudorové vyjde roční provoz stanice na 12,5 milionu korun. "Funguje od začátku letošního roku. Kromě standardního měření oxidu siřičitého a oxidů dusíku monitoruje i výskyt prachových částic, což je v horské oblasti Ústeckého kraje novinka. Dosavadní měření nezjistila překročení imisních limitů, a to ani v nepříznivých rozptylových podmínkách," uvedla Tudorová.

ČEZ chce Elektrárnu Prunéřov II modernizovat za asi 25 miliard, ekologičtí aktivisté jsou k plánům kritičtí. Projekt počítá s komplexní obnovou tří bloků a zvýšením jejich výkonu z 200 na 250 megawattů.

Vliv modernizace elektrárny Prunéřov II na životní prostředí posoudí norská konzultační společnost DNV. Studie má být hotova do půlky března, bude mít doporučující charakter. Ministerstvo životního prostředí dokument zohlední při dokončování závěrečného stanoviska v procesu posuzování EIA.

Pokud ministerstvo projektu nedá zelenou, bude ČEZ provozovat Prunéřov II ještě deset let, nejpozději do roku 2024. ČEZ argumentuje i tím, že obnova umožní dřívější odstavení nemodernizovaných bloků v elektrárně Prunéřov I, a tím zlepšení životního prostředí na severu Čech.

Elektrárna Prunéřov II je nejmladším uhelným zdrojem ČEZ. Původně s pěti bloky o výkonu 210 MW byla uvedena do provozu v letech 1981 a 1982, v letech 1996 až 1997 byla odsířena. Kromě elektrické energie dodává i teplo do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. Elektrárna Prunéřov I z roku 1968 se čtyřmi bloky o výkonu 200 MW byla obnovena v letech 1987 až 1992.

V roce 2007 ČEZ zahájila i komplexní rekonstrukci sousední hnědouhelné elektrárny Tušimice II z roku 1974. Investice si vyžádá zhruba 27 miliard korun, termín ukončení prací je rok 2011.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů