Čtvrtek, 18. dubna 2024

EU ETS - nezdar či úspěch?

EU ETS - nezdar či úspěch?

Shrnutí vývoje cen povolenek

První dva únorové týdny byly charakterizovány rychlými pohyby cen na všech hlavních finančních trzích. Problémy veřejných financí v Řecku a vzrůstající obavy o schopnost vlády splatit státní dluh způsobily růst ceny USD oproti EUR na nejvyšší úroveň od minulého roku, což ovlivnilo všechny komoditní trhy.

EUA povolenky uzavřely minulý týden na 12.8 eur, když minulé úterý dosáhly i na 13.7 eur. Zavírací cena CER kreditů byla v pátek na 11.6 eur, tedy o více než 60 centů méně než vrchol posledních dvou týdnů 12.2 eur, který byl dosažen taktéž v úterý 9. února.

Existuje korelace mezi ropou a cenou povolenek?

Mnoho hráčů na trhu věří, že ceny ropy a povolenek korelují. Jak můžete vidět z pohybu cen - viz graf - toto nebyl případ minulých dvou týdnů. Velmi zajímavé je, že ceny povolenek (fialová a černá linie) se pohybovaly v přesně opačném směru než ropa (červená linie). Nejpravděpodobnější vysvětlení je denominace ropy v americkém dolaru zatímco povolenky patří k těm málo komoditám, které jsou denominovány v eurech. Proto hráč na trhu, který si přeje si udržet určitou pozici v komoditách vyjádřenou v "globální měně", musí vyrovnat propad v euru snížením ropné pozice při nákupu povolenek.


Krátkodobý výhled

Mnoho hráčů na trhu věří, že bude velmi těžké prolomit tunel, ve kterém se nyní cena povolenek pohybuje. Nadcházející alokace a přebytky průmyslových společností by mohly vytvořit tlak na snížení ceny. Na druhé straně zlepšující se ekonomická situace a zvyšující se produkce může způsobit vyšší poptávku po energii, která může mít za důsledek tlak na zvýšení ceny. Je velmi těžké určit, jak dlouho budou tyto protichůdné síly udržovat cenu v současném tunelu a do jakého směru se poté ceny vydají.

Minulost a budoucnost Systému emisního obchodování Evropské unie (EU ETS)

Nedávno zveřejněný výzkum potvrzuje, že EU ETS je úspěšný projekt a menší problémy nepoznamenaly základní cíl, tedy redukce emisí oxidu uhličitého. Mezinárodní výzkumný tým Asociace pro propagaci výzkumu v karbonové ekonomii (APREC) s přispěním společnosti Vertis hodnotil první fázi EU ETS z let 2005-2007, která je často viděna jako fiasko. "Často zmiňovaný argument, že EU ETS skončil nezdarem, neobstojí na základě faktických důkazů," prohlásili autoři výzkumu.

Snížení emisí bylo dosaženo nákladově efektivním způsobem bez ztráty konkurenceschopnosti. Cena karbonu byla také ustavena jako faktor při rozhodování o investicích na evropském trhu s elektřinou. Nejvýznamnějším příspěvkem zkušební fáze (2005-2007) bylo úspěšné vytvoření regulatorního mechanismu, který může sloužit k vyšším redukcím emisí a bude základem pro potenciální globální karbonový trh.

"EU ETS je zlomovým politickým experimentem, jehož význam přeroste hranice EU," prohlásili autoři výzkumu. Nynější systém bude poznamenán v příští fázi zvyšujícím se významem aukcí. EU plánuje zveřejnit text pro regulaci ve třetí fázi do konce února 2010, načež by norma mohla být adaptována v červnu 2010. Evropská komise se nehodlá zavázat k začátku aukcí v roce 2011 a někteří účastníci trhu vidí její začátek až v roce 2013. Pokud aukce začnou v roce 2011, pak Komise zveřejní objemy pro roky 2011 a 2012 v září 2010. Pokud se aukce nerozeběhnou do začátku třetí fáze (2013-2020), poté budou objemy oznámeny až v lednu 2012.

Zdroj: Vertis Environmental Finance

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů