Čtvrtek, 28. března 2024

Botanická zahrada a arboretum.

Blíží se pomalu jaro a sním doba vhodná pro návštěvu arboreta či botanické zahrady. Co to ovšem takové arboretum je?

Botanická zahrada a arboretum.

Botanická zahrada? Arboretum? Co to je?

V prvním případě se vybaví vzpomínky na den, kdy jste se nemuseli učit. Botanická zahrada je sice místem, kde se toho dá naučit hodně, ale také místem, kde si můžete odpočinout. Samozřejmě v rámci návštěvního řádu. Vaše snaha o lov na zajíce přes vysázené záhony nebo výroba luku a šípů ze vzácného keře by se s nejvyšší pravděpodobností nemusela setkat s pochopením rozzuřených pracovníků.

Kytka, která zbaští půl kila masa na posezení patří do oblasti sci-fi. Pokud hledáte trhák ve stylu amerického filmu nebo televizních zpráv, botanická zahrada pro Vás nebude tím pravým místem. Lidé se většinou ptají na "nejvzácnější", "největší", "nejstarší", "s nejmenším/největším květem/listem/plodem". Je to chyba. Kdo se nedokáže dívat kolem sebe, brzy se nasytí extrémy a nakonec jen bezmyšlenkovitě přeblikává televizní programy, které chrlí čím dál větší drsňárny a vynášejí nejkurióznější zprávy a hity pro senzacechtivého diváka. Botanická zahrada patří těm, kteří se umí dívat kolem sebe.

K čemu a komu botanické zahrady tedy slouží?

Řekněme si tedy něco o tom, co jsou to botanické zahrady, jaké mohou být a co v nich můžeme najít. Každý si asi dokáže představit, že se tam asi pěstují nějaké kytičky. Méně známý je název arboretum: je to zahrada, kde jsou vysázeny hlavně dřeviny (z latinského arbor = strom). Dále lze tyto zahrady rozlišovat podle obsahu sbírek. Některé se specializují jen na určité čeledi (Orchideaceae -- orchideje), jiné zkoumají určité rody (třeba borovice), skupiny rostlin podle nároků na stanoviště (stepní, bažinné rostliny), rostliny určité užitné hodnoty (léčivky), jiné zase květenu určitého zeměpisného areálu (do této kategorie můžeme zařadit i sbírky orientované na domácí rostliny).

Kdo je vítaným návštěvníkem jsme si už naznačili dříve. Je to ten, který má rád přírodu, chce se poučit a dodržuje pravidla hry. Co se můžete naučit a k jakému účelu každá botanická zahrada slouží, můžeme shrnout do následující kapitolky:

  • poradenská a pedagogická praxe (rady zahradníkům, zahrádkářům, výuka studentů)
  • záchrana a množení ohrožených rostlin
  • můžete si zde prohlédnout jednotlivé rostliny, jak vypadají, jaké velikosti dorůstají a zjistit si, jak se jmenují (latinský název)
  • výzkumná činnost -- ověřování vhodnosti rostlin z jiných zemí pro naše podmínky
  • zjišťování rozšíření a výskytu taxonů na určitém území (podklady pro krajinářské úpravy, indikace stavu znečistění a devastace krajiny),
  • záchrana starších kultivarů jako geneticky cenného materiálu pro šlechtění, nebo jako historicky zajímavý materiál
  • shromaždování matečných rostlin pro šlechtitelské účely
  • zavádění nových taxonů do kultury
  • dnešní době nedoceňované možnosti psychického odpočinku, úzce související s fyzickým zdravím
  • prezentace naší republiky zahraničním návštěvníkům

Internet, telefon a rostliny

Co můžete od internetových stránek botanické zahrady očekávat:

  • základní informace o historii, klimatických podmínkách a geologii
  • orientační mapu
  • dozvíte se o pěstovaném sortimentu
  • přečtete si o další výstavě
  • zjistíte si, kde se zahrada nachází

Co od internetu/telefonu nemůžete chtít:

  • naučit se poznávat rostliny (snad kromě výrazných druhů), i když fotografie je jednou z možností. Osobní kontakt s rostlinou je však nezaměnitelný. Vůně květu, její prostorové uspořádání a hmatový kontakt se nedají ničím nahradit.
  • radu, co je Vaší nemocné kytičce. Rostliny náleží mezi živé organismy a jejich zdravotní stav tedy ovlivňuje více faktorů: substrát, zálivka, slunce, hnojení. Chorob, škůdců a jiných důvodů je mnoho a bez prozkoumání čerstvé větvičky pod lupou nebo mikroskopem mnohdy nelze zjistit příčinu. Někdy to nejde vůbec. Nelze zjistit, jak se majitel o rostlinu stará, na jakém stanovišti je umístěna (u okna, v průvanu), někdy může být příčinou špatná zálivková látka, výsadba v nevhodném termínu, toxické látky/rezidua pesticidů v substrátu/na zahradě... V takovém případě lze stěží vypátrat příčinu.

Jedovaté rostliny

Častou telefonickou otázkou je: moje dítě/tchýně/pes něco snědli. Co to s ním udělá, neudělá/bylo toho moc, málo? V takové chvíli je každá rada drahá. Jelikož je tato problematika obsáhlá, v geologicky blízké době se o ní zmíním podrobněji.

V případě, že by se Vám něco podobného stalo, bude cenná následující informace: v ČR funguje 24hodinová služba Toxikologického centra v Praze na telefonním čísle:

Toxikologické centrum Praha 224 919 293

Zde by se Vám mělo dostat kvalifikované odpovědi. Podotýkám, že jedovatost může být pro lidi a zvířata různá.

http://arboretum.mendelu.cz/cz/arboretum, Mendelova univerzita Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů