Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šéf sekretariátu OSN pro změny klimatu Yvo de Boer rezignoval na svou funkci. Nizozemec De Boer to včera řekl agentuře AP. Z funkce odejde až k 1. červenci. De Boer opouští úřad po téměř čtyřech letech, během nichž se svět neúspěšně snažil dohodnout na nové smlouvě o ochraně ovzduší, která by nahradila Kjótský protokol. De Boer tvrdí, že jeho odchod nesouvisí s neúspěchem prosincové klimatické konference v Kodani.

Ústecká společnost Zdemar, jedna z největších spedičně-dopravních a skladovacích firem v naší republice, nakoupila na začátku letošního kalendářního roku několik zbrusu nových tahačů s nejekologičtějším provozem na trhu.
"Rozhodli jsme se investovat nemalé finanční prostředky do nákupu nových tažných vozů. Protože se snažíme být v souladu s ekologií a přírodou, klademe velmi přísné požadavky na emisní limity. Všechny naše vozy nyní splňují emisní limity EURO 5, takže produkují nejnižší emise oxidu dusíku a pevných částic," řekl ředitel společnosti Zdemar Zdeněk Lohniský.
Do konce roku plánuje společnost nakoupit ještě dalších pět ekologických vozidel.

Zájem drobných i velkých investorů o fotovoltaické elektrárny (FVE) rychle roste, ale zkušeností s jejich provozem v ČR je poměrně málo. Proto EkoWATT vydal publikaci, která uvádí některé zkušenosti získané z několikaletého provozu fotovoltaických elektráren na budovách, vesměs na českých univerzitách. Zájemci tak mohou získat více informací, než se pro stavbu rozhodnou. Publikace je zdarma ve střediscích EkoWATT (Č. Budějovice, Žižkova 1), nebo ke stažení zde: www.ekowatt.cz

Změny územního plánu, týkající se budoucí možnosti výstavby fotovoltaické elektrárny u obce Nížebohy, plánuje nyní město Budyně n. O.
Ve svém katastru má pozemky vhodné pro vybudování elektrárny. O využití tohoto prostoru má zájem soukromý investor a město se jeho záměru nebrání. Návrh na vybudování elektrárny v této lokalitě padl zhruba před rokem, v současné době se však zhoršují podmínky pro využití fotovoltaických elektráren.
"V současné době se zastavila možnost připojování nových elektráren do elektrické sítě. Nevím, jak se bude nyní situace vyvíjet. Za těchto podmínek je realizace elektrárny nejasná," vysvětluje místostarosta Budyně n. O. Josef Bittner.

Rychlý přístup na geologické mapy přes internet
Na geologické mapy ČR se rychle dostanete z tohoto odkazu: www.geologicke-mapy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů