Čtvrtek, 25. dubna 2024

DuPont představuje nové materiály pro stavebnictví a řešení energetických úspor

DuPont představuje nové materiály pro stavebnictví a řešení energetických úspor

Společnost DuPont uvedla na trh široký sortiment materiálů, produktů a řešení, patřících do oblastí stavebnictví a řešení energetických úspor (Civils and Landscaping), ochrany proti povětrnostním vlivům (Weather Proofing) a řešení energetických úspor (Energy Management). pro snížení energetické a zdrojové náročnosti, omezení emise plynů či zajištění ekologičtějších, trvale udržitelných projektů

Do oblasti "Weather Proofing" se řadí DuPont Tyvek Enercor, nová jednovrstvá, difuzní membrána, která se používá při stavbě šikmých střech i zdí (jako pojistná hydroizolace a větrotěsná izolace). Díky pokovenému, nízkoemisnímu povrchu poskytuje ochranu proti všem typům tepelných ztrát (způsobených vyzařováním, prouděním a vedením). Díky své speciální struktuře vykazuje vyšší schopnost úniku vodních par, a tím poskytuje přehlednou kontrolu vlhkosti ve střechách a zdech.

Tepelně akumulační materiál nové koncepce představuje DuPont Energain, řešení pro energeticky úspornou výstavbu, které by mohlo sehrát významnou úlohu při vývoji nových stavebních postupů. Produkt je vhodný pro stavby, které mají nedostatečnou akumulační vrstvu, např. dřevostavby a budovy s lehkými kovovými rámy, protože dokáže snížit teplotu v interiéru až o 7l'C a tím vytvářet optimální vnitřní prostředí. DuPont Energain výrazně snižuje náklady na vzduchotechniku (v průměru až o 35 %) a vytápění (asi o 15 %), a může tak významně přispívat ke snižování emisí skleníkových plynů z budov.

Zlepšovat tepelnou izolaci budov by měla také další novinka z oblasti "Weather Proofing". Tou je 100% parotěsná zábranná jednovrstvá fólie s nízkoemisním povrchem, DuPont Tyvek AirGuard. Její instalací na vnitřní stranu budovy se snižují tepelné ztráty způsobené prouděním skrze stavební materiály.

Z oblasti "Civils and Landscaping" materiálem je DuPont Typar Geosynthesis. Jde o netkanou geotextilii ze spojitých polypropylenových vláken. Podle výrobce se vyznačuje vysokou pevností a vynikající propustností pro vodu a tyto vlastnosti jí předurčují k využití při výstavbě silnic, kanalizačních systémů či inverzně izolovaných střech.

Propustnosti lze využít i u materiálu DuPont Tyvek UV Faćade, extrémně lehké membrány, určené hlavně k dlouhodobé ochraně fasád. Je prodyšná, leč odolná vůči větru, a vodotěsná, ale paropropustná. Tím chrání izolace a celou konstrukci před škodlivými vlivy okolního prostředí, zejména UV zářením, které dokáže snížit dlouhodobou funkčnost pojistných hydroizolačních materiálů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů