Pátek, 29. března 2024

V liberecké zoo se vylíhnul vzácný orlosup, vrátí se do přírody

V liberecké zoo se vylíhnul vzácný orlosup, vrátí se do přírody

V zoologické zahradě v Liberci se vylíhlo další mládě vzácného orlosupa bradatého. V historii zoo je to teprve třetí mládě, které se podařilo odchovat přirozeně v hnízdě. Dalších devět mláďat orlosupa přišlo na svět v umělé líhni. Orlosupí pár snesl ještě jedno vejce, z něj se ale mládě nevyklubalo, řekl dnes ČTK mluvčí zahrady Ivan Langr. Stejně jako všichni předchozí liberečtí odchovanci se i nové mládě vrátí do volné přírody.

V polovině roku vypustí chovatelé mladého orlosupa ve francouzských Alpách nebo ve španělské Andalusii v pohoří Cazorla, kde už od loňského května létá samice Fátima a od roku 2006 i její starší sourozenec Tono. "Dalších devět mláďat bylo vypuštěno v Alpách," dodal Langr. V rámci programu reintrodukce, tedy návratu do volné přírody, vracejí liberečtí chovatelé do původního prostředí také odchovaná mláďata orlů mořských.

Orlosup patří s rozpětím křídel 280 centimetrů k největším dravcům. Žije v horách, potravu si vyhlíží z výšky svým velmi ostrým zrakem. Žere hlavně kosti zvířecích mršin. Chov orlosupů bradatých patří k prioritám liberecké zoo. Mimo programu návratu do volné přírody, je zapojen i do Evropského záchovného programu (EEP) ohrožených druhů světové fauny. Orlosupi původně obývali vysokohorské oblasti jižní Evropy, odkud ale zhruba před 100 lety zmizeli. Vracet se tam začali až v roce 1986, kdy zoologové vysadili do přírody první mladé dravce.

Liberecká zoo je nejstarší českou zoologickou zahradou a patří k nejnavštěvovanějším atrakcím Libereckého kraje. V loňském roce jí prošlo 377 162 turistů. Zahrada chová kolem 950 zvířat ze 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. Mimo vzácných zvířat provozuje zoo také liberecký útulek, v němž pomáhá nejen opuštěným psům a kočkám, ale také handicapovaným zvířatům z volné přírody.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů