Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pojdte s nami za rekou! - Arnika pripravila soutez pro prazske deti.

Pojdte s nami za rekou! - Arnika pripravila soutez pro prazske deti.

PRAHA - Poznat zblizka zivot v rece Rokytce a jejim bezprostrednim okoli mohou zaci a studenti, kteri se zucastni souteze Spolecne za rekou. Na nasledujici mesice ji pripravilo sdruzeni Arnika v ramci sveho programu Ochrana prirody, a to pro druzstva deti a mladeze od 11 do 18 let. Od prvniho seznameni se s rekou a jejim ekosystemem projdou prozkoumanim zivota primo ve vode i na brezich az k navrhum na zlepseni ricniho prostredi. Odmenou za nejlepe vypracovane ukoly jim budou nejen nove nabyte vedomosti, ale i zajimava publikace a ti nejlepsi se pak vypravi na jednodenni vylet na zajimave misto v Cechach spjate s vodou, ktere bude vybrano po dohode s viteznym tymem.
"Reka Rokytka je zajimava mimo jine tim, ze proteka primo mestem a sklada se jak z prirodnich useku, tak z casti, ktere byly clovekem zcela pretvoreny. Soutezici zde proto mohou pozorovat souvislosti mezi prirozenym vyvojem reky a lidskou cinnosti," vysvetluje koordinatorka souteze Katerina Hryzakova z Arniky. Reka Rokytka byla vybrana i proto, ze se zde v poslednich letech podarilo obnovit prirode blizke useky. Soucasti souteze proto bude i spolecna exkurze k Rokytce, kterou povede Ing. Jiri Karnecki, specialista vodnich toku z Magistratu hlavniho mesta Prahy, jenz se na revitalizaci reky podilel.
Ve ctyrech etapach deti nejprve prozkoumaji vybrany usek reky a vytvori jeho mapku, pokusi se shromazdit co nejvice zajimavych informaci o historii a vyvoji dane casti reky, provedou pruzkum zivocichu zde zijicich a nakonec samy navrhnou opatreni, ktera by zlepsila podminky pro zivot organismu ve vode a jejim okoli.
Soutez je urcena pro 5clenne tymy zaku, studentu, clenu zajmovych krouzku ci kamaradu. Zucastnit se mohou jak deti pod odbornym dozorem svych ucitelu nebo oddilovych vedoucich, tak i treba skupina kamaradu, kteri se takto rozhodnou stravit volny cas. Kazde druzstvo by melo mit sveho dospeleho garanta - ucitele, vedouciho ci rodice, Arnika v tomto take muze poskytnout zakladni odbornou pomoc.
Vzhledem k tomu, ze kazdy z ukolu je pevne spjat primo s okolim reky, je soutez urcena predevsim pro studenty z Prahy a jejiho nejblizsiho okoli. Bude probihat od poloviny brezna do konce cervna tohoto roku. Prihlasku je mozne stahnout si z webovych stranek Arniky a do 10. brezna ji vyplnenou zaslat e-mailem na adresu katerina.hryzakova@arnika.org nebo postou na adresu Arnika, Chlumova 17, 130 00 Praha 3.
Podrobnosti vcetne zakladnich informaci o zadanich pro jednotlive etapy souteze najdete na strance http://www.voda.arnika.org/soutez-spolecne-za-rekou.
Projekt byl podporen Magistratem hlavniho mesta Prahy v grantovem rizeni pro oblast zivotniho prostredi. MHMP take poskytl ceny pro vyherce (publikace).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů