Pátek, 29. března 2024

Zelené organizace schvalují menší solární podpory

Zelené organizace schvalují menší solární podpory

Poslanci ve čtvrtek hlasují o důležité změně zákona

Rychlý zlevnění solární elektřiny je hlavní důvod, proč poslanci dnes dostanou na stůl změny v zákoně, které umožní snížit podporu zelené energie. Poukázaly na to ekologické organizace, které návrh podporují.

Hnutí DUHA a sdružení Calla argumentují, že předkládaná novela znamená pro čistou energetiku velmi dobrou zprávu: podpora pro obnovitelné zdroje zabrala a pomohla snížit náklady. Příspěvek spotřebitelů na solární energii podle propočtů Energetického regulačního úřadu nyní činí asi 10 haléřů z každé desetikoruny vydané za elektřinu.

Součástí zákona o podpoře obnovitelných zdrojů je klauzule, podle které lze výkupní ceny snižovat až o 5 procent ročně. Má motivovat výrobce ke snižování nákladů. Ale cena solárních elektráren zejména díky novým technologiím klesala mnohem rychleji. V posledních deseti letech se snižovala průměrně o 8 procent za rok a loni spadla o více než 20 procent.

Ekologické organizace napsaly všem poslancům, aby vládní návrhy schválili.

Novela legislativy, kterou navrhl ministr Vladimír Tošovský, umožní rychlejší snižování výkupních cen, aby nadále držely krok s inovacemi.

Když původní zákon vznikl, výrobní cena solární elektřiny činila asi 13 korun za kilowatthodinu. Ale současné komerční projekty v Německu stojí v přepočtu zhruba osm až devět korun. Experti očekávají, že náklady budou nadále klesat, takže zelená energie bude stále levnější.

Vládní novele konkuruje alternativní pozměňovací návrh, který prosazuje poslanec Oldřich Vojíř (ODS), bývalý člen dozorčí rady ČEZ. Ekologické organizace i ministr průmyslu a obchodu se shodují v nesouhlasu s Vojířovým návrhem. Argumentují, že prodlouží dobu, po kterou budou moci majitelé obřích polí solárních panelů na polích vydělávat na vysoké ceně a současně ohrozí všechny ostatní obnovitelné zdroje.

Solární elektrárny nyní vyrábějí elektřinu pro 40 tisíc domácností. Exhalace oxidu uhličitého snižují o ekvivalent 48 tisíc osobních aut. Domácí sluneční energie je nezávislá na palivech dovážených z Ruska či odjinud.

Čistá energetika navíc vytvořila nové příležitosti pro český průmysl. Kyocera v Kadani postavila továrnu na výrobu solárních fotovoltaických panelů, jež dává práci třem stovkám lidí. Schott Solar investoval do nové linky ve Valašském Meziříčí, kde hodlá zaměstnat tisíc dělníků.

Informační list s argumenty ekologických organizací, proč schválení zákona pomůže zelené energetice: www.hnutiduha.cz

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Důvodem pro změnu v zákoně je vlastně fenomenální zlevnění solární energetiky. Náklady na sluneční elektrárny se jenom během loňského roku propadly o dalších dvacet procent. Zákon velmi dobře motivuje k inovacím a snižování nákladů, ale je potřeba výkupní ceny v některých případech upravit, aby odpovídaly trendu. Vládní návrh je celkem rozumný. České solární elektrárny už teď snižují exhalace o množství, které odpovídá výfukovým plynům ze 48 tisíc aut."

Edvard Sequens z Cally doplnil:
"Pokud by prošla úprava zákona podle poslance Vojíře, budou to další miliardy pro velké solární investory, ale současně také ohrožení všech ostatních obnovitelných zdrojů. Těm by hrozilo meziroční snížení cen až o 25 % a to budou banky vnímat citlivě."

Kontakt:
Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Edvard Sequens, Calla, telefon 602 282 399, email edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů