Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V budoucnosti svět čekají kvůli globálnímu oteplování silnější hurikány. Jejich síla se zvýší o dvě až 11 procent, počet bouří se ale sníží o šest až 34 procent. Říká to nová studie vědců zveřejněná v časopise Nature Geoscience.

Prvním novinářským dnem začíná v úterý 2. března 80. ročník autosalonu v Ženevě. Tamní přehlídka patří mezi pět největších na světě. Mladoboleslavská Škodovka tam tentokrát nepředstaví nový model, jako v minulých letech, ale nové motory pro své "omlazené" verze nejmenších modelů Fabia a Roomster.
Taktika Škodovky má svou logiku. V celé Evropě nyní sílí volání po ekologicky přijatelných pohonech aut, současně klesá prodej a automobilky dočasně odstavují provozy. Pokud se auta prodávají, pak především malé vozy.

Německá vládní koalice se shodla, že k prvnímu červenci letošního roku budou státní subvence na stavbu fotovoltaických elektráren na střechách a volných plochách sníženy o 16 procent. Zprávu v úterý zveřejnil německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Dále by měla být zcela zrušena podpora výstavby fotovoltaických elektráren na orné půdě. Novelu by měla co nejdříve projednat německá vláda.
Vládní koalice má snížení podpory výroby energie ze slunečního záření ve své koaliční smlouvě, ale dosud docházelo k rozepřím o tom, jak přesně by takové snížení mělo vypadat.

Bližší informace o výsledcích programů VaV Kovohutí Příbram získáte na: www.kovopb.cz

Korejská automobilka Hyundai může pokračovat v investicích do svého prvního evropského závodu ve slezských Nošovicích. Firma včera získala souhlasné stanovisko posuzující vliv stavby na životní prostředí, takzvané EIA, pro rozšíření továrny o další halu na převodovky. Posudek je nutný k získání územního a stavebního povolení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů