Pátek, 29. března 2024

Češi můžou v Asii uspět s ekologií

Češi můžou v Asii uspět s ekologií

Praha - I když se z Asie do Česka dováží skoro pětkrát víc zboží, než kolik putuje opačným směrem, mají i čeští exportéři v tamních zemích dobré příležitosti. Například obory zaměřené na ekologii teď podle odborníků rostou v jihovýchodní Asii nejrychleji na světě. O tomto i dalších tématech diskutovali v Praze na Česko-asijském fóru.

Asie je pro české firmy druhou nejdůležitější vývozní destinací. Bilanční souboj mezi vývozem a dovozem ale Česká republika zatím dost výrazně prohrává. Postupně by se to ale mohlo změnit, i v Asii totiž vlády začínají hrát na ekologickou notu a v té má Česko co nabídnout. "Oblast životního prostředí v Asii je úkol číslo jedna. Nejenom Čína, ale i Indie si uvědomuje, že situace s vodou je velmi špatná," upozorňuje David Füllsack z Hospodářské komory.

Obchodování s Asií ale u ekologických projektů samozřejmě nekončí. Důkazem toho může být i smlouva o spolupráci, kterou přímo na fóru podepsala Asociace exportérů České republiky se svým indickým protějškem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů