Sobota, 20. dubna 2024

Video: Jednoduše ekologičtější městská doprava

Video: Jednoduše ekologičtější městská doprava

Chcete se bavit vtipnými gagy při čekání na křižovatce na červenou? Vtipné video vám zvedne náladu a především se razantně sníží emise CO2. Jak to lze zkombinovat? Podívejte se!

Na níže přiloženém videu vidíte vtipnou a především funkční digitální komunikaci, pomocí níž lze snadno snížit počet CO2 z výfuků automobilů ve velkých městech.

Zbytečné kilogramy CO2

Aplikace vychází z faktu, že 20 % globálních emisí CO2 je způsobeno automobilovou dopravou, přičemž každé vozidlo stojí na červenou každý den průměrně 10 minut. Za roční provoz vozu to představuje spotřebu 51 litrů benzínu. Každý vůz tedy vyprodukuje za rok zbytečných 2,4 kg CO2.

Jak ušetřit CO2 na pražské křižovatce

Představte si příklad využití naší jednoduché matematiky na křižovatce I. P. Pavlova v Praze. Interval červeného světla je zde ve špičce 2 minuty a po tuto dobu v Legerově ulici stojí na červenou přibližně 30 vozů se zapnutými motory, které zbytečně spalují benzín. Jednoduchým propočtem zjistíme, že každé 2 minuty na této křižovatce čeká po dobu 2 minut (a zbytečně produkuje emise) 30 vozů, což je za hodinu téměř tisíc vozů.

Jaké je řešení této situace? Co zkusit jednoduše vypnout motory?!

Za hodinu tak lze ušetřit v jednom příjezdovém směru vypuštění 0,6 kg CO2, přičemž za předpokladu, že během průměrného pracovního dne je zde špička minimálně 8 hodin, se dostáváme k úspoře 4,8 kg CO2 za jeden den, což by mohlo znamenat značné zlepšení kvality ovzduší v této ulici.

Jak přimět řidiče ke spolupráci?

Na videu vidíte (v čase přibližně 0:40), že v okamžiku, kdy automobily zastaví, billboard řidiče požádá, aby vypnuli motory svých automobilů. Pokud tak učiní (senzory si to ověřují), billboard jim promítne krátké veselé video (v tomto případě vidíte omdlévajícího svědka svatby) jako odměnu. Řidiči jsou tak motivováni, aby motory čekajících automobilů vypnuli i příště.


Článek byl vypracován ve spolupráci se serverem For Digital, který se zabývá světem digitální komunikace.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů