Středa, 24. dubna 2024

Pardubické vodárny dokončily obří investici do kanalizace

Pardubické vodárny dokončily obří investici do kanalizace

Společnost Vodovody a kanalizace Pardubice dnes oficiálně ukončila projekt Labe-Loučná, který mimo jiné napojil na kanalizaci 7200 obyvatel Pardubicka. Výstavba sítí, protipovodňových opatření a úprava čištění odpadních vod byla největší investicí v oblasti životního prostředí v historii firmy, celkové náklady dosáhly 836 milionů korun. Veškerá splašková voda z kanalizace vodáren teď končí v čistírnách, řekl ČTK ředitel Josef Fedák.

"Zbývá nám náročný úkol, kterým je modernizace čistírny odpadních vod v Pardubicích. Bude to velmi nákladné, snažíme se na akci získat dotaci z Evropské unie," uvedl Fedák. Hodnota oprav se odhaduje zhruba na 640 milionů korun.
Za více než dva roky trvání projektu bylo vybudováno 41 kilometrů kanalizace. Postavilo se deset velkých čerpacích stanic a 381 domovních čerpacích stanic. Kapacita čistíren byla zvýšena o 6350 takzvaných ekvivalentních obyvatel. Téměř 40 procent investice pokryla dotace Evropské unie, od Státního fondu životního prostředí vodárny získaly 30 milionů korun, na zbytek si vzaly bankovní úvěr.

Skupinový projekt Labe-Loučná se skládal z devíti podprojektů složených z celkem 21 staveb nových kanalizačních sítí v aglomeraci Pardubice, v Holicích, Dašicích, Lázních Bohdaneč, Živanicích a Ostřešanech. Velmi náročné bylo vybudování kanalizační shybky pod řekou Chrudimkou v Pardubicích. Zvýšila se také kapacita kanalizační sítě v některých částech Pardubic a byly rekonstruovány kanalizační sběrače na pardubickém sídlišti Dukla. Rekonstrukci podstoupily čistírny odpadních vod v Holicích a Opatovicích nad Labem. Díky projektu je zajištěna ochrana zdrojů pitné vody v Nemošicích a zachování kvality lázeňských vod v Lázních Bohdaneč.
Podle Fedáka zbývá dořešit kanalizaci a čištění odpadních vod asi na desetině plochy okresu Pardubice. Týká se to malých obcí s méně než 2000 obyvateli, kde pardubické vodárny nepůsobí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů