Pátek, 29. března 2024

Bioplynová stanice v Krnově zřejmě zatím nebude

Bioplynová stanice v Krnově zřejmě zatím nebude

KRNOV - Rada města Krnova nedoporučuje zastupitelstvu, aby schválilo záměr firmy Biostanice Morava postavit v průmyslové zóně v Červeném Dvoře bioplynovou stanici. Hlavním důvodem nesouhlasu s výstavbou bioplynové stanice je obava, že technologické zařízení zpracovávající bioodpad bude své okolí obtěžovat zápachem.

"To, že bioplynová stanice má vzniknout v průmyslové zóně neznamená, že by případný zápach nikomu nevadil. Vždyť zde sídlí řada firem, některé i potravinářské, a na nepříliš vzdáleném sídlišti pod Cvilínem bydlí sedm tisíc lidí," zdůvodnila rozhodnutí rady města místostarostka Alena Krušinová. K obavám ze zápachu se přidal také strach z nárůstu dopravy, protože bioodpady by se do Krnova svážely z širokého okolí.

"Plánované zařízení je navíc zaměřené na zpracování bioodpadu s vysokým obsahem energie jako je například krev z jatek a odpady z živočišné výroby. Náš problém likvidace odpadu ze zeleně a ze stravování by řešilo minimálně," dodala starostka Renata Ramazanová. Jak ale obě radní přiznávají, vyřešení problému zpracování bioodpadu se město v budoucnu nevyhne. "Pokud nový zákon o odpadech bude obcím ukládat povinnost nově třídit i bioodpad, budeme se muset k tomuto problému vrátit," řekla starostka.

S rozhodnutím radních není spokojen místostarosta Bedřich Marek. "Také já jsem měl vůči bioplynové stanici předsudky, které mi ale osobní návštěva obdobné moderní bioplynové stanice, jaká by měla vzniknout v Krnově, vyvrátila. Před problémem recyklace bioodpadu stejně neutečeme a dřív nebo později ho budeme muset řešit. Je pravdou, že technických možností je více, ale teď se nám naskýtá příležitost výrazně ušetřit finanční prostředky z městského rozpočtu. Je tady soukromý subjekt, který je ochoten na své náklady bioplynovou stanici vybudovat a pro město likvidovat bioodpad za symbolickou cenu. Pokud budeme muset recyklaci bioodpadu řešit později sami, vyjde nás to na miliony korun."

Zastupitelé se touto záležitostí budou zabývat na svém zasedání 31. března.

( zdroj: MÚ Krnov )

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů