Úterý, 23. dubna 2024

Seat IBE: ekologické kupé

Seat IBE: ekologické kupé

Studie kupátka nazvaného IBE od španělského Seatu je sportovním a dynamickým konceptem pro městskou dopravu, který využívá ekologicky čistý pohon budoucnosti.

Na autosalonu v Ženevě vystavený koncepční vůz IBE zaujme na první pohled přitažlivými proporcemi klasického sportovního kupé s krátkou, nízkou a širokou karoserií. Na design třídveřové karoserie navazuje interiér s uspořádáním sedadel 2+2.

Celkem 3,78 metru dlouhý Seat IBE je poháněn čistě elektricky. Elektromotor je společně s výkonovou elektronikou uložen pod nízkou kapotou, zatímco sada akumulátorů Li-Ion je umístěna ve velmi krátké zádi. S největším výkonem 75 kW a točivým momentem 200 N.m poskytuje elektrický pohon dynamiku jízdy, která rozhodně nezklame. Ve městě rozhodující sprint z 0 na 50 km/h je otázkou pouhých 3,4 s, během 6,3 s jede IBE rychlostí 80 km/h a již po 9,4 s dosáhne hranice 100 km/h. Na dobré dynamice se podílí nejen schopnost elektromotoru poskytovat maximální točivý moment už při nulových otáčkách, ale také nízká hmotnost tohoto koncepčního automobilu, který váží jen 1000 kilogramů.

Pro dlouhodobou jízdu je jmenovitý výkon snížen na 50 kW a nejvyšší rychlost je omezena na 160 km/h, což však bohatě postačuje i pro jízdu po dálnicích v okolí velkoměst. Kapacita akumulátorů je 18 kW.h a měla by stačit zruba na ujetí 130 kilometrů.

SEAT_IBE_01_previewSEAT_IBE_03_previewSEAT_IBE_04_preview

Jaroslav Vavera

www.autoforum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů