Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Notebooky Sony z nové řady VAIO W ve speciální edici Eco mají 80 % všech plastových dílů vyrobeno z recyklovaných materiálů. Lehký a stylový mininotebook pro práci i zábavu nejen na cestách má jasný displej 10,1" (25,6 cm) s LED podsvícením a sníženou energetickou spotřebu.
Srdcem notebooku je úsporný procesor Intel Atom a operačním systémem uživatelsky přívětivé Windows 7 Starter. Operační paměť 1 GB (rozšiřitelná na 2 GB) doplňuje 250GB pevný disk, na který se zaručeně vejdou nejen všechny pracovní dokumenty, ale také velmi slušná multimediální knihovna. Cena: 11 490 Kč (www.sony.cz)

Zastupitelstvo města Plzně schválilo Dohodu o partnerství a spolupráci na Integrovaném systému nakládání s komunálními odpady v Plzeňském kraji mezi Plzeňským krajem, statutárním městem Plzeň, akciovou společností Plzeňská teplárenská a Sdružením měst a obcí Plzeňského kraje.
Všechny zúčastněné strany mají zájem vytvořit Integrovaný systém nakládání s komunálními odpady v Plzeňském kraji a chtějí prověřit všechny možnosti jeho realizace včetně rozpracování varianty energetického využití odpadů. Dohoda je otevřená pro všechny, kteří působí v oblasti nakládání s komunálními odpady.
Město bude v Řídícím výboru v rámci přípravy a realizace Integrovaného systému zastupovat technický náměstek primátora města Plzně Ing. Petr Rund, Plzeňský kraj nominoval poslance Parlamentu ČR Mgr. Vladimíra Dlouhého.

výroby elektrické energie malá vodní elektrárna Želina v roce 2009 splnila. Stalo se tak i navzdory letnímu nedostatku vod v řece Ohři a měsíčnímu výpadku jedné z Francisových turbín. Do rozvodné sítě tak za Skupinu ČEZ dodala 2 139 MWh vyrobené elektrické energie. Podle průtoku vody je maximální výkon elektrárny 450 kW. "V roce 2009 jsme měli v plánu dodat do rozvodné sítě 2 102 MWh elektrické energie. Nakonec to bylo 2 139 MWh," říká Antonín Volák, vedoucí oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina. Jak dodal, na výrobu 1 MWh je zapotřebí přibližně 900 kg uhlí. "Roční výrobou elektrické energie pomocí malé vodní elektrárny Želina jsme tak ušetřili 1 925 tun uhlí, což odpovídá jedné vlakové soupravě se 48 vagóny."

Podkrušnohorský zoopark vyhlašuje dva nové termíny letních příměstských táborů a to na 19.7.-23.7. a 2.8.-6.8. 2010. Tři termíny, které byly vyhlášeny jsou již plně obsazeny. Pokud máte zájem přihlásit své děti na nové termíny, neváhejte kontaktovat vedoucí Ekocentra Bc.Radku Kubizňákovou především emailem na ekolog@zoopark.cz popřípadě telefonicky na tel.čísle 777 551 893. Email s předmětem "letní tábor", jménem a věkem Vašeho dítěte zasílejte na uvedenou adresu nejpozději do 31.5.2010. Bude Vám zaslána závazná přihláška a informace o způsobu úhrady tábora.

Prohlídka expozic 80. Ženevského autosalonu, jehož brány budou otevřeny až do 14. března 2010, ukázala jednoznačný trend vývoje automobilové techniky směrem k elektrickému pohonu. Hybridní i čistě elektricky poháněné vozy vystavují už i značky proslulé svým vysloveně sportovním zaměřením a závodními aktivitami, jako například Ferrari, Lotus nebo Porsche.

Automobilka Mercedes-Benz v Ženevě ukazuje svou budoucnost studií F800, úsporné vozy ale nabídne i v současnosti. Modernizace stávajících vznětových čtyřválců přinesla snížení spotřeby, které činí u sedanu C 220 CDI 0,3 l/100 km a v případě modelu E 250 CDI s automatickou převodovkou dokonce 0,9 l/100 km.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů