Pátek, 19. dubna 2024

Miliardy za emisní povolenky: znovu ve hře

Miliardy za emisní povolenky: znovu ve hře

Hnutí DUHA uvítalo, že poslanci dnes znovu otevřeli diskuzi o takzvaném přílepku, kterým ČSSD a ODS věnovaly společnosti ČEZ až 70 miliard korun za emisní povolenky. Zákon schválený loni v létě odebral českým rodinám peníze, které mohly použít na zateplení svých domů. Elektrárenská společnost peníze přitom paradoxně dostane proto, že vypouští hodně skleníkových plynů.

Ekologická organizace prosazuje, aby zisk z aukcí povolenek za znečištění byl využit k masivním investicím do zateplování domů, které by srazilo dovoz plynu z Ruska i domácí účty za vytápění [1].

Martin Sedlák, Hnutí DUHA, řekl:
"Máme dva měsíce před volbami, poslanci ODS a ČSSD mají příležitost ukázat, zda dávají přednost rodinám nebo Martinovi Romanovi. Příjmy z aukcí povolenek za znečištění jsou výbornou příležitostí investovat peníze do zateplování domů, které by srazilo dovoz plynu z Ruska i rodinné účty za vytápění. Obchodování s povolenkami je tady kvůli snižování emisí. Rozhodně ne proto, aby na něm ČEZ vydělával desítky miliard. Poslanci si musí vybrat - české domácnosti nebo ČEZ."

Kontakt:
Martin Sedlák, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů