Pátek, 29. března 2024

Ceněné brněnské sídliště Lesná má ochránit architektonická studie

Ceněné brněnské sídliště Lesná má ochránit architektonická studie

Brno chce ochránit sídliště Lesná před ničivými vlivy, které by na jeho podobu mohla mít další výstavba. Architekti mají zpracovat studii, která by se stala závazným územněplánovacím podkladem a znemožňovala by například výstavbu nových věžových domů. Výběrové řízení na urbanistickou studii vyhlásila radnice v těchto dnech. Podklady by mohly být hotové v létě, v září by výsledek projednala s veřejností, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ).
Víc než čtyřicet let stará Lesná je považovaná za jedinečnou. Sídliště vznikalo v 60. a 70. letech minulého století po vzoru finského městečka Tapiola u Helsinek. Výjimečné bylo už tehdy podílem zeleně, který je dnes nejvyšší mezi sídlišti v zemi. Mohutné panelové domy s výhledem na Brno dnes v podstatě stojí v klidném parku, navíc stromy za uplynulých 40 let vzrostly natolik, že pohled na mnohé domy zacloňují.
V Lesné žije dnes asi 15.000 lidí. Kvůli unikátnosti sídliště usilují, aby získalo status památkové zóny.
V urbanistické studii mají architekti řešit regeneraci domů a stanovit podmínky pro jejich případné nástavby a dostavby. Mají navrhnout budoucí řešení obchodů, ordinací lékařů a dalších služeb i prověřit, zda by na sídlišti bylo možné umístit koupaliště. Mají se zabývat zelení, hromadnou dopravou i parkováním a navrhnout lokality pro stavbu hromadných garáží.
Lesná se skládá z objemných panelových domů i menších staveb budovaných po vrstevnicích svahu. Lokalita je ceněná pro svůj výhled na město i jižní orientaci. V centru území se nachází městský park Rokle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů