Pátek, 29. března 2024

Vltavu na Šumavě bude moci splouvat maximálně 12 lodí za hodinu

Vltavu na Šumavě bude moci splouvat maximálně 12 lodí za hodinu

Rada Národního parku Šumava dnes schválila návštěvní řád, jenž bude platit od 1. května. ČTK to řekl ředitel správy parku František Krejčí. Vyplývá z něj, že nejkrásnější úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou bude moci na místo dosavadních sto lodí denně splout maximálně devět, respektive 12 lodí za hodinu.
První návrh návštěvnického řádu z počátku února, podle kterého by na vodu mohlo jen 28 lodí denně, vyvolal bouři nevole u starostů a podnikatelů. Další hlasování o něm předseda rady anuloval. Následné jednání bylo odvoláno, protože nebyl posudek vlivů splouvání Vltavy na ohrožené perlorodky. Nynějšímu schválení předcházelo i nečekané odvolání náměstkyně ředitele parku pro vědeckou práci.
"Schválený návštěvní řád se významně podobá loňskému modelu. Co se týká splouvání Teplé Vltavy, jež je jeho součástí, tak tam se podařilo prosadit mírnou změnu. Při výšce hladiny mezi 51 až 60 centimetry byly stanoveny dvě hodinové kvóty. Schválený návštěvní řád platí na přechodnou dobu a to od 1. května do 31. července," řekl Krejčí ČTK. Souběžně se podle něj pracuje na novém návštěvnickém řádu. Platnost stávajícího skončí 30. dubna, podle nové legislativy ho není možné automaticky prodloužit. Specialisté na základě doporučení Evropské komise musejí posoudit, zda provoz na řece neohrožuje vzácné živočichy.
Schválený model splouvání podle Krejčího významně vyloučil negativní vlivy na perlorodku říční. Zároveň posudek znalce doporučil správě parku další opatření jako třeba zkvalitnění rybí obsádky na řece, či revitalizaci přítoků řeky.
Omezení splouvání Vltavy platí v sedmnáctikilometrovém úseku od Soumarského Mostu po Pěknou. Dosud platilo, že při výšce hladiny mezi 50 až 61 centimetry zde mohlo projet maximálně sto lodí za den. Vodáci mohou národním parkem plout mezi 08:00 až 20:00, a to po zaregistrování v rezervačním systému. Poslední na cestu romantickou přírodou mohou vyrazit od Soumarského Mostu v 16:00, aby za tři až čtyři hodiny stačili dorazit do cíle.
Při výšce hladiny mezi 50-55 centimetry může plout v úseku jen devět lodí za hodinu, při hladině 56-61 centimetrů pak 12. Namísto dosavadních 100 lodí denně tak úsekem projede 72 lodí, respektive 96. Loni úsekem proplulo 4408 lodí, což je proti předchozím letům asi třetina.
Pokud hladina v řece klesne pod půl metru, bude jako dosud platit úplný zákaz splouvání. Při hladině nad 61 centimetrů neplatí žádná regulace. V květnu se smí na chráněný úsek Vltavy v kajaku nebo v kánoi jen o víkendech.
Ekologové upozorňují na mimořádný význam lokality. "Z národního i celoevropského hlediska je ochrana Teplé Vltavy prioritou, která by v žádném případě neměla ustupovat ekonomickým tlakům ... z hlediska české i mezinárodní legislativy ochrany přírody nelze ustoupit, ochrana tohoto unikátního ekosystému musí být zaručena," řekla ČTK Tereza Mináriková z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů