Středa, 24. dubna 2024

Arktická banka semen je největší na světě, má už 500.000 vzorků

Arktická banka semen je největší na světě, má už 500.000 vzorků

Globální banka semen zemědělských plodin, kterou na svém arktickém souostroví Špicberky zřídilo před dvěma lety Norsko, má již přes půl milionu exemplářů, a stala se tak největší sbírkou tohoto druhu na světě. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na manažery projektu.
Banka, která má pancéřová vrata a betonové stěny silné jeden metr, má semena uchovat pro budoucnost i v případě světové katastrofy, jako je jaderná válka či náraz meteoritu, jež by jinak zničila veškeré pozemské zdroje potravin. Norská vláda, která do výstavby tohoto nedobytného sklepa investovala deset milionů dolarů, zde chce shromáždit všechny známé druhy světových potravinářských plodin.
"Překračujeme právě milník půl milionu vzorků," prohlásil Cary Fowler, výkonný ředitel organizace Global Crop Diversity Trust, která banku společně s norskou vládou a severským střediskem genových zdrojů spravuje. Podle prohlášení Fowlerovy organizace tisíce nových přírůstků z tohoto týdne znamenají, že se sklep, přezdívaný také Noemova archa, stal "nejrozmanitějším seskupením semen zemědělských plodin, které kdy kde byly shromážděny".
Mezi novými přírůstky jsou mimo jiné fazole z Jižní Ameriky, která by měla být vysoce odolná vůči chorobám, jahoda z odlehlých tichomořských Kurilských ostrovů, o něž se přou Rusko a Japonsko, a prakticky veškeré druhy sójových bobů z USA vypěstované v průběhu minulého století.
Sbírka má ale podle Fowlera stále velké mezery. "Existují jedinečné kolekce semen, které ještě nemáme - z Etiopie a také nějaký indický a čínský materiál," podotkl.
Prostor je v bance, otevřené v roce 2008, zhruba pro 4,5 milionu vzorků, tedy údajně pro asi dvě miliardy semen vzhledem k tomu, že vzorky typu rýže, kukuřice či pšenice zpravidla obsahují velkou spoustu jednotlivých semen.
Banka je zahloubena 120 metrů do nitra pískovcové hory nedaleko špicberské metropole Longyearbyenu. Sněhem a ledem pokrytý Svalbard (v Norsku používaný název Špicberků), který se nachází zhruba 1000 kilometrů od severního pólu, byl vybrán díky své odlehlosti nabízející stabilní prostředí pro takovýto dlouhodobý projekt. Věčně zmrzlá půda by měla zajistit v jeskyni stálou teplotu pod bodem mrazu po dobu 200 let i v případě toho nejhoršího scénáře globálního oteplování či v případě selhání automatického chladícího systému.
Fowler říká, že vzduchotěsný sklep se stal ještě důležitějším po neúspěšném prosincovém ekologickém summitu v Kodani, jehož účastníci nedospěli k žádné závazné dohodě o snižování emisí skleníkových plynů. Podle Fowlera může sbírka pomoci vyvinout nové plodiny, které budou schopné odolat stoupajícím teplotám, záplavám či vlnám sucha, jež by mohly rostoucí teploty ve 21. století vyvolat.
Globální banka na Svalbardu je tak jakousi zálohou pro 1400 dalších bank semen v ostatních zemích světa, které jsou více ohroženy přírodními pohromami či politickou situací. Banky semen v Iráku či Afghánistánu byly kupříkladu v uplynulých letech zničeny válkami, banka na Filipínách byla zase zaplavena v důsledku tajfunu v roce 2006.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů