Úterý, 19. března 2024

Ruské ekologické organizace se spojily k záchraně Bajkalu

Ruské ekologické organizace se spojily k záchraně Bajkalu

Alarmující situace kolem stavu životního prostředí v okolí sibiřského jezera Bajkal vedla k založení jednotné organizace ruských ekologů. Na jejím vzniku se dnes v Moskvě dohodli zástupci nejvýznamnějších ruských ekologických skupin včetně ruské odbočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) nebo známého hnutí Bajkalská ekologická vlna. Oznámilo to dnes na svých webových stránkách ruské oddělení hnutí Greenpeace.
Nová ekologická koalice dostala jméno Za Bajkal! a jejím hlavním cílem bude boj proti znečištění, které do oblasti jezera přináší obří celulózka ve městě Bajkalsk vybudovaná ještě v sovětské éře. Ruská vláda v minulých letech provoz celulózky zastavila, ale letos v lednu ho obnovila s odkazem na nutnost zachování pracovních míst.
Závod, který leží v hlavní chráněné přírodní zóně, vyvolává už řadu let spory a demonstrace ekologů. Jejich účastníci brojí proti vážnému ohrožení cenných živočišných a rostlinných druhů v regionu a vyzývají k zajištění zaměstnanosti jiným způsobem.
Členské organizace nového hnutí se rozhodly zahájit podpisovou kampaň pod protestní petici, kterou zašlou do pařížského sídla Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V nejbližších dnech chce koalice zorganizovat celostátní hnutí protestu. Hnutí Za Bajkal! založilo centrální webové stránky na adrese savebaikal.ru.
Bajkal, jehož hloubka dosahuje až 1620 metrů, obsahuje pětinu světových zásob sladké vody. Jezero bylo v roce 1996 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů