Pátek, 29. března 2024

Obří "ekozakázka" se odsouvá na podzim

Obří "ekozakázka" se odsouvá na podzim

Vláda nestihne červnový termín tendru, jehož hodnota je až 115 miliard. Potvrdilo to ministerstvo financí.

Rekordní státní zakázka v historii, tendr na odstranění starých ekologických škod, výrazně mění termín uzávěrky. Místo 10. června se obálky s nabídkami budou otevírat nejdříve v říjnu - v době, kdy už s velkou pravděpodobností bude zformována nová vláda po květnových volbách. HN to potvrdil vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra.

"Červen je určitě passé. V úvahu připadá podzim, přesné datum sdělíme nejspíš v dubnu," řekl Uvíra. Na zakázky ze soutěže, jejíž hodnota může dosáhnout až 115 miliard korun, přitom už netrpělivě čekají čtyři její účastníci - včetně vlivných finančních skupin PPF nebo J&T.

Co odklad způsobilo? "Stále nevíme, jestli antimonopolní úřad ještě nevrátí do soutěže dva námi vyřazené uchazeče. Máme také navíc nejasnosti kolem kvalifikačních předpokladů konsorcia PPF," říká Uvíra. Ministerstvo v prvním kole vyřadilo tři uchazeče ze šesti. Jeden z vyřazených, konsorcium v čele s firmou PPF Advisory, už ale s odvoláním u antimonopolního úřadu uspěl. Pokud by podle Uvíry se stížností uspěl i někdo další, musí dostat na prostudování podkladů k sanaci nejméně 180 dní. Proto se podle něj ministerstvo rozhodlo nechat si časovou rezervu. Navíc antimonopolní úřad zkoumá odvolání mnoho týdnů bez výsledku. "Pokračujeme v práci, termín rozhodnutí jsme nestanovili," uvádí mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Uvíra nijak neupřesnil, jaké další výhrady má ministerstvo vůči PPF. "Ještě to všechno analyzujeme," řekl pouze. Mluvčí PPF Alexej Bechtin nechtěl reagovat ani na Uvírovu narážku na samotnou PPF, ani na posunutí termínu pro odevzdání nabídek. "Nebudeme to komentovat," konstatoval.

Dalším důvodem pro pozdržení tendru je podle Uvíry nutnost ověřit, zda soutěž může vláda zrušit v jejím průběhu. Sněmovna totiž doporučila Fischerově vládě zvážit zrušení celého tendru. Řada politiků i ekonomů poukazuje na obrovské riziko korupce při tak velké zakázce.

Legislativní rada vlády už premiérovi Janu Fischerovi řekla, že kdyby tendr zrušil nyní, hrozí údajně Česku žaloby jeho účastníků. Premiér ale čeká ještě na dva audity, jež k tomu zadalo ministerstvo financí. Pověřilo jimi advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges, respektive Brož & partner. Ty měly být hotovy již do konce února. "Audity už máme. Ale musíme vše vyhodnotit, a předložíme výsledky vládě nejspíš začátkem dubna," říká Uvíra.

Podle kuloárních informací je posunutí obří zakázky na podzim výsledkem politického kompromisu. Zatímco pravice tendr prosazuje, levice je proti. "Takhle budou mít politici čas rozhodnout se až po volbách," uvedl zdroj HN. V podmínkách tendru přitom je, že ho vláda může zrušit po vyhodnocení nabídek, pokud se jí nebudou zdát pro stát výhodné.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů