Úterý, 16. dubna 2024

Kasárna jako danajský dar

Kasárna jako danajský darOpuštěné vojenské prostory skýtají mnoho příležitostí. Jejich využití ale brzdí stát.

Kasárna jako danajský dar

Místo armády výzkum, tak vyřešili problém s bývalým vojenským objektem v obci Velká Hleďsebe u Mariánských lázní. Vědecko-technický park Klimentov, který má vyrůst do roku 2012, se zaměří na nanomateriály. >>Investoři se již hlásí a očekáváme zájem i ze zahraničí,<< pochvaloval si během diskuse v rámci projektu týdeníku Ekonom Město pro byznys Pavel Šefl, ředitel akciové společnosti Klimentovská, která byla pro tento účel zřízena.

Obec do projektu letos investuje 178 milionů korun, celková hodnota by po dostavbě měla dosáhnout téměř miliardy. V Karlovarském kraji tak chce podpořit vzdělání a zaměstnanost, což jí loni vyneslo i cenu Karlovarského kraje za nejlepší projekt ze Strukturálních fondů v roce 2009.

Bez státu to nepůjde

Velká Hleďsebe je však spíše výjimkou. Využití vojenských areálů patří mezi opuštěnými průmyslovými prostory, takzvanými brownfieldy, k těm problematičtějším. Doba investicím příliš nepřeje. >>Výstavba je pozastavena. Brownfieldy se postupně obsazují, stále ale máme sedmnáct procent volných,<< říká Miroslav Kotek z realitní poradenské firmy Jones Lang LaSalle.

Největšími překážkami jsou nevyjasněné majetkové vztahy, časová náročnost renovace a její mnohdy komplikované financování. Investoři by se navíc u mnohých objektů museli >>poprat<< s ekologickou zátěží, jež revitalizaci ztěžuje. >>Výstavba na zelené louce je jednodušší a podnikatelé ji preferují,<< shrnuje Robert Bártů, ředitel regionální kanceláře agentury CzechInvest.

Potíže může zmírnit stát, dotace ale nestačí. >>Je tu špatná grantová politika, neexistuje konkrétní koncept. Podpora od státu je směšná,<< postěžoval si Pavel Dvořák, starosta obce Vimperk, která využila bývalý vojenský areál ke stavbě fotovoltaické elektrárny.

I města, která by jinak zájem měla, trápí nízká návratnost projektů. >>Je třeba počítat s neustálými investicemi. Je v tom velké riziko, protože obec platí vše. A pouze investovat bez výsledků je politicky nepopulární,<< vysvětluje Šefl.

Místo vojáků knihy

Objekty, jež obce získaly často bezúplatně od státu, jsou tak podle místostarosty Klatov Karla Vrány mnohdy danajským darem. Zrovna Klatovy si však poradily dobře. >>Do kasáren jsme převedli drobné podniky z objektů po restituci, je zde městská knihovna, sociální služby a prostory pro úřady města a vyrostly tu i byty,<< říká Vrána.

AUTOR: Simona Bartošová

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů