Čtvrtek, 18. dubna 2024

Užijte si jaro s kozami

Užijte si jaro s kozami

Během celého měsíce dubna bude v Praze 1 na Kozím plácku (křižovatka ulic Kozí, Haštalská, Vězeňská a U Obecního dvora) v galerii VICE veřejnosti zpřístupněna sbírka exemplářů s kozí tématikou. V případě, že máte nějaký takový předmět, případně historku, fotografii, pohled s kozami a chcete jí předat do chystaného Kozího muzea, přijďte a udělejte to. Výstava bude volně zdarma přístupná každý den od 10 hod. do 17 hod mimo pondělí. Pro školní výlety a dětské kroužky případně rodinné výlety lze domluvit krátkou poutavou přednášku. Návštěvníci budou moci nakreslit obrázek s tématem koz, ochutnat kozí tvaroh a dostanou dárek na památku. V sobotu 17. dubna bude na Kozím plácku celé odpoledne a večer probíhat první ročník Kozích slavností, při kterém zahrají muzikanti, divadelníci a promítneme kozí film a pohádku.

Více o programu naleznete na www.kozy.cz nebo od začátku dubna přímo na Kozím plácku a v Galerii VICE.

V případě, že máte intelektuální zaměstnání ve městě a láká Vás čas od času život v přírodě se zvířátky, vezměte s sebou kamarády, děti a další rodinné miláčky a přijeďte si odpočinout při zemědělských, chovatelských a zahradnických pracích k nám do Milkovic. Např. koncem května a začátkem června sušíme první trávu na seno. Do té doby sbíráme klacky a větve v sadech, kameny z polí, vyhrabáváme zahrádky, ryjeme záhony a věnujeme se dalším pracím, kde je vidět okamžitý výsledek. Nabídka dozvědět se něco o chovu koz a oslů, hospodaření v přírodě pro školní děti, výlety a kroužky platí i letos. Stačí se jen domluvit na čase Vašeho příjezdu.

30. listopadu 2009 to bylo 10 let, co žiji na samotě Milkovice u Libáně v Českém ráji. V březnu 2000 vznikl Spolek přátel koz, aby pokračoval v bohulibé práci v propagaci koz a života s nimi, jak ve svém životě prakticky předváděl Ladislav Lis, který před 10 lety zemřel ve věku 73 let. Láďa Lis prožil svůj život naplno, po válce byl podporovatel nastupujícího komunistického režimu, aby se v 70. a 80. letech stal jeho jedním z největších odpůrců. Česká televize odvysílala v době jeho úmrtí dokument o jeho životě. Ten si můžete přehrát zde. Pochopením Lisova života můžeme pochopit novodobé české dějiny. V údolí Peklo u České Lípy jsme v roce 2002 umístili na jeho počest pamětní desku.

S přáním všeho dobrého

Stanislav Penc

605/701081

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů