Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group v Ostravě otevřela pro veřejnost novou plnicí stanici na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se o první veřejnou samoobslužnou plnicí stanici budoucí sítě CNG Vitall. Řidiči ekologicky poháněných aut ji mohou na frekventované Ruské ulici využívat nepřetržitě 24 hodin. Podle České plynárenské unie je nová čerpací stanice druhou v Ostravě i v celém Moravskoslezském kraji.

Většina českých spotřebitelů podle průzkumu agentury GfK nemá jasnou představu o produktech ekologického zemědělství. Až 80 % dotázaných si nedokázalo označení "Biopotraviny" spojit se žádnou značkou na českém trhu. Pravidelný nákup biopotravin pak konstatovala pouze 2 % dotázaných.

Společnost Procter & Gamble v USA zavádí řadu svých ekologicky šetrných výrobků z programu Future Friendly, které od loňského roku už úspěšně prodává ve Velké Británii a Kanadě. Speciálně označené produkty, jejichž používání zákazníkům pomáhá šetřit energii, podpoří od konce března integrovaná zaváděcí kampaň zahrnující TV, sociální sítě, PR a obsahovat by měla rovněž prvky engagement marketingu. Celkově chce společnost v USA do nových výrobků a jejich propagace letos investovat 50 mld. dolarů.

Tento týden proběhla konference, která se zabývala partnerstvím Evropské unie a oblastí Černého moře. Díky přistoupení dvou černomořských států, Bulharska a Rumunska, k Evropské unii se tato černomořská oblast stala velice strategickou. Cílem této konference bylo vyřešit otázku lepší spolupráce v řešení problémů životního prostředí moří na regionální úrovni. Akce se zúčastnil i komisař pro životní prostředí Janez Potočnik, který zdůraznil nutnost EU spolupracovat se všemi zeměmi regionu a prioritou je také dospět k úmluvě o ochraně Černého moře proti znečištění. Země černomořského regionu musejí posílit provádění vícestranných úmluv a ustanovit spolupráci v oblasti životního prostředí, jež bude více zaměřena na celkovou strategii. Komise by měla také podpořit mechanismus čistého rozvoje a zapojit země černomořského regionu do mezinárodních diskusí o budoucí činnosti.

V rámci zlepšení situace v oblasti udržitelné spotřeby a výroby vydala Komise příručku, díky které by se měl snížit dopad výroby a služeb na životní prostředí. Janez Potočnik, evropský komisař pro životní prostředí v této souvislosti podotkl, že je potřeba využívat více zdrojů, které nebudou svou podstatou znečišťovat životní prostředí, což zajistí lepší podmínky pro podnikání. Tato příručka poukazuje prvotně na fakt, že výrobky a služby naší každodenní spotřeby zlepšují náš život, ale zároveň neblaze působí na životní prostředí. Konkrétně se jedná o zhoršení klimatu, znečištění ovzduší, vody a postupné vyčerpávání přírodních zdrojů. Příručka obsahuje podrobný návod, jak by měly podniky posuzovat vliv výroby a služeb na životní prostředí a lidské zdraví. Důležitým poznatkem je to, že se stále více podniků snaží pozměnit své technologie tak, aby co nejméně poškozovaly životní prostředí a zároveň poskytly podnikům konkurenční výhodu.

ČEZ přerostl státu přes hlavu. Bojí se ho vláda, bojí se ho i premiér. Zlý, ošklivý a nadto i smradlavý moloch musí být ztrestán. Tolik zelený křik po rozhodnutí ministra životního prostředí Jana Dusíka odstoupit kvůli modernizaci elektrárny Prunéřov. Nabízím prozaičtější pohled: Dusík se v únoru nedokázal rozhodnout, zda ČEZ může, či nemůže Prunéřov modernizovat dle svého. Vzal proto zhruba 3,3 miliony státních korun a zadal si mezinárodní posouzení. Teď mu dorazilo. A Dusík na to, že stále neví. Že je ještě třeba támhleto anebo ono.... Soudy mají soudit, vláda má vládnout. I ta úřednická. Dusíka není škoda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů