Pátek, 29. března 2024

Krnovská čistička odpadních vod potřebuje rekonstrukci

Krnovská čistička odpadních vod potřebuje rekonstrukci

Krnov - 190 milionů korun si vyžádá rekonstrukce čistírny odpadních vod v Krnově. Město ji muselo rozšířit, protože se zvýšila produkce průmyslových objektů a v horizontu pěti let se k čistírně připojí i okrajové části Krnova a okolní obce. Jedná se o vůbec největší investici v novodobé historii města. Rekonstrukce čistírny začne v dubnu, bude se provádět za plného provozu a měla by být - včetně zkušebního provozu - hotova do konce příštího roku.

Čistírna odpadních vod v Krnově byla postavena v 70. letech minulého století. Po povodních v roce 1997 prošla rozsáhlou rekonstrukcí, přesto je její vybavení už zastaralé a kapacitně nevyhovuje. Z důvodu neustále se zvyšujícího znečištění v současné době a zvýšení požadavku platných předpisů na vypouštěné odpadní vody se naplánovala intenzifikace čistírny odpadních vod, to znamená, že se zvýší její kapacita z dnešních 53 tisíc na 70 tisíc ekvivalentních obyvatel.

Čistírna odpadních vod v Krnově Čistírna odpadních vod v Krnově

Vedení města už podepsalo smlouvu a v současné době se zpracovává se realizační dokumentace. "Celková cena rekonstrukce čistírny odpadních vod v Krnově je ve výši zhruba 190 milionů korun včetně DPH, na tuto akci jsme získali dotaci ve výši 130 milionů, je to ze Státního fondu životního prostředí a také z Evropské unie," řekl vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Krnov Georgios Bazakas.

Čistírna odpadních vod v Krnově Čistírna odpadních vod v Krnově

V krnovské čistírně odpadních vod se za den pročistí zhruba osm a půl tisíce kubíků odpadních vod. Letos se k čistírně připojí krnovská nemocnice a také část Krnova - Chomýž, kde se právě dokončuje výstavba kanalizace. V budoucnu by se pak měl napojit i Ježník, Krásné Loučky a Brantice.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů