Pátek, 29. března 2024

Včely jsou odpočaté, už vyráží do přírody

Včely jsou odpočaté, už vyráží do přírody

Vyškovsko - Letošní tuhá zima prospěla nejpilnějším zvířatům. Včelaři z regionu tak můžou být po dlouhé době spokojení.

"Dlouhá a tvrdá zima včelám hodně pomohla, protože nebyly žádné prudké výkyvy počasí. Nepřišla výrazná oteplení, jež včely hodně vyčerpávají, jako vloni a předloni. Souvislá sněhová pokrývka prospívá přírodě vůbec," informoval předseda vyškovské organizace včelařů Miroslav Sedláček z Bučovic.

Podle něj na včely kladně působí také velice dobře načasovaný nástup jara. "Včely už vylétají do přírody a nosí pyl z vrb, lísek, drobných kvítků a začaly plodovat. Pracují naplno," přiblížil Sedláček.

Tuhá zima posílila včely a naopak ublížila různým škůdcům. "Díky počasí měli včelaři v zimě dobrou možnost ošetřit včelstva proti varoáze. Nyní diagnostikujeme výskyt včelího moru. Zatím se nikde neobjevil, cože je výborné," oznámil včelař.

Jedinou starost tak včelařům dělá skutečnost, že mají velice málo medu. "Je to důsledek nevyrovnaného počasí za poslední dva roky. Zásoby domácího medu se velice ztenčily, některé druhy medu v jistých obdobích vůbec nebyly," popsal Sedláček.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů