Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

>>Nejsem vnitřně přesvědčen, že lze nyní s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko.
Proto rezignuji.<<

Jan Dusík,
odstupující ministr životního prostředí,
o tlacích na schválení rekonstrukce elektrárny ČEZ v Prunéřově.
HN, 19. 3. 2010

Než takový úprk před energetickou lobby, to už se měl Dusík přivázat ke špičce prunéřovského komínu a slézt až v den voleb.


>>Na vliv bolena nevěřím, ale na sumce se budeme muset ještě víc podívat.<<

Jan Kubečka,
pracovník Biologického centra Akademie věd ČR, k tomu, proč ve vodní nádrži Lipno ubývá dravých štik, candátů a okounů.
MF Dnes, 20. 3. 2010

Kdepak sumci. Na Lipno v poslední době přitáhli ti nejdravější podvodníci.

Není radno bagatelizovat zjevný střet zájmů
S údivem jsem si přečetl rozhovor se Stanislavem Gorčicou, šéfem skupiny Lumen International (HN 22. března). Ten údiv platil drzosti, s jakou se v rozhovoru bagatelizuje, že ve skupině Lumen důležitou roli hraje poslanec Jan Špika (ODS), předseda podvýboru pro energetiku, jeden z těch, kteří rozhodují o směrování byznysu s fotovoltaikou.
Nejenom, že je Jan Špika činný ve společnosti Lumen Energy, která obchoduje s elektřinou, a to podle dokumentů obchodního rejstříku již od roku 2006. Poslanec Špika je dokonce předsedou dozorčí rady Lumen Energetický Development, společnosti, která staví stovky megawatt fotovoltaických elektráren.
V tomto kontextu považuji vyjádření S. Gorčicy za výsměch. Jistě by navíc nebylo od věci se podívat, jak je to s původem projektu 30 MWp fotovoltaiky, kterou bude Lumen stavět pro ČEZ.
Pavel Kořán, Praha

Čistotní Češi. Nejméně komunálního odpadu v celé Evropské unii vyprodukuje Česko. Na druhé straně žebříčku od našich 306 kilogramů na člověka stojí s 802âÇŻkilogramy Dánové. Podle Eurostatu však výrazně zaostáváme v recyklaci.

Až se ekonomika vrátí k růstu, vlády by měly mít nachystané plány na zvýšení daní a osekání výdajů. Rovnováha bude jistě předmětem sporů. Principy, jako >>je lepší zdanit špatné věci než ty dobré<<, mohou naznačovat zavádění ekologických daní.
Finanční sektor zatížil společnost obrovskými externalitami. Americká finanční branže kontaminovala svět toxickými hypotékami a podle principu, že škody hradí znečišťovatel, by se daně měly uvalit na ni.

Hummer na odpis
Zatímco luxus se v době krize prodává stejně dobře jako před ní, auta připomínající velké hračky mají odzvoněno. Typickým příkladem je Hummer, těžkotonážní kolos, který se zejména ve východní Evropě z armádního vozidla vypracoval na oblíbený symbol moci.
Jenže v době, kdy se zákazníci dokonce i v jinak >>žíznivých<< Spojených státech začali zajímat o ekologický provoz aut a spotřebu, éra nepraktických korábů rychle skončila.
Obrovské a žíznivé automobily značky Hummer vyšly z módy stejně rychle, jako se do ní dostaly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů