Úterý, 19. března 2024

Společnost GE významně rozšiřuje možnosti využití větrné energie v Evropě.

Společnost GE významně rozšiřuje možnosti využití větrné energie v Evropě.

Společnost GE (NYSE: GE) dnes zveřejnila plány investovat zhruba 340 milionů EUR do rozvoje nebo rozšíření výroby větrných turbín a do projektování a výstavby servisních středisek ve čtyřech zemích: Velké Británii, Norsku, Švédsku a Německu. Projekt je dalším důkazem o vysokém zájmu společnosti GE o slibný sektor větrné energetiky mimo pobřeží.

"Větrné elektrárny umístěné na moři budou hrát klíčovou roli při uspokojování rostoucí globální poptávky po čistší obnovitelné energii a zde v Evropě mají velkou budoucnost," prohlásil generální ředitel GE International Ferdinando (Nani) Beccalli-Falco. "Tyto investice nám umožní pomoci Evropě využít obrovského a zatím nevyužitého energetického potenciálu nacházejícího se u břehů Evropy a vytvořit nová pracovní místa jak v rámci GE, tak pro naše dodavatele."

Jádrem expanzního plánu GE je vývoj turbíny nové generace 4MW - stroje určeného speciálně pro instalace na otevřené moře. Jde o největší turbínu ve flotile GE, která bude vybavena nejnovějšími hnacími ústrojími a kontrolními technologiemi, které společnost GE získala díky akvizici společnosti ScanWind. Nová větrná turbína dostane kromě toho novou technologii vyvinutou přímo v GE, díky níž není nutné, aby byla osazena převodovkou. Tato technologie je již předváděna v testovacím zařízení v norském Hundhammerfjelletu, kde je první turbína tohoto typu v provozu již přes pět let.

"GE osvědčila svou spolehlivost díky více než 13 500 turbín umístěných na zemském povrchu. Díky kombinaci s osvědčenými technologiemi ScanWind pro provoz větrníků na otevřeném moři bude možné klientům dodat komplexní a spolehlivá řešení nezbytná pro větrné elektrárny na moři," prohlásil viceprezident GE Power & Water Renewable Energy Victor Abate. "Toto oznámení je pro nás základem, na kterém můžeme rozšířit naše portfolio energetických řešení, technologie i dodávky přímo v Evropě, kde vidíme největší příležitosti pro růst."

EWEA očekává, že sektor větrných elektráren na moři vzroste v roce 2010 o více než 70 %, přičemž kontinuální růst je předvídán v horizontu několika dalších let. Budou-li úspěšně dokončeny všechny rozjeté projekty větrných elektráren na moři, budou v budoucnu zásobovat Evropu 10% celkové spotřeby energie, což by znamenalo úsporu celkem 200 milionů tun emisí oxidu uhličitého ročně. Celkově se počítá, že právě větrné elektrárny na moři významně přispějí k dosažení cíle vytyčeného Evropskou unií vyrábět v roce 2020 20 % energie z obnovitelných zdrojů.

Klíčové aspekty oznámené expanze GE
Norsko
GE posílí svou přítomnost v Norsku plánovaným zřízením Vývojového střediska pro mořské větrné elektrárny v Oslu a rozšíří stávající předváděcí a servisní středisko ve Verdalu. GE se rovněž spojila s výzkumným střediskem Nowitech s cílem spolupráce na vývoji technologií pro mořské elektrárny. Právě u norských břehů by měla být umístěna první 4MW turbína - její instalace přinese na stovku nových pracovních míst a investici ve výši 75 milionů EUR do roku 2016.

Švédsko
Ve Švédsku GE rovněž rozšíří svoje stávající kapacity, a to vybudováním koncepčního a systémově-projekčního střediska v Karlstadu. Demonstrační jednotka nových technologií bude instalována v zálivu Gothenburg a GE naváže úzkou spolupráci s Chalmersovým centrem pro větrnou energii v Gothenburgu. To přinese zhruba 50 nových pracovních míst a investici ve výši 50 milionů EUR do roku 2016.

Německo
Nové konstrukční středisko v Hamburku bude zaměřeno na vývoj nových produktů, strojírenství a vývoj vyspělých technologií. GE rovněž plánuje rozšířit svůj stávající závod v Salzbergenu i globální výzkumné středisko sídlící v Mnichově. To přinese zhruba stovku nových pracovních míst a investici zhruba 105 milionů EUR do roku 2016.

Velká Británie
Společnost GE plánuje vybudování výrobního závodu pro mořské větrné elektrárny na území Velké Británie. Kromě toho GE v zemi umístí strojírenské a servisní zdroje a zapojí dodavatele věží, lopatek a dalších komponent mimopobřežních větrných elektráren. Celkem se plánuje investice přesahující 110 milionů EUR a do roku 2020 by díky novému závodu mohlo vzniknout až 2 000 pracovních míst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů