Úterý, 23. dubna 2024

Fotovoltaická asociace: Nová vyhláška má za cíl zlikvidovat fotovoltaiku v Česku

Fotovoltaická asociace: Nová vyhláška má za cíl zlikvidovat fotovoltaiku v Česku

Nová vyhláška, která byla prezentována ministerstvem průmyslu a obchodu má prý drastickým způsobem ovlivnit vývoj fotovoltaiky v České republice. Uvedla to ve čtvrtek Česká fotovoltaická průmyslová asociace (Czepho).

V novele se vyžaduje, aby solární panely měly 22procentní účinnost, která je podle Czepho určená spíše do pouštních oblastí Spojených států, než do podmínek České republiky. "Díky podmínkám jejich provozu se hodí do pouštních oblastí, jejich instalace funguje například v Nevadě či Arizoně," řekl Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu je minimální kritérium pro solární panely s 22procentní účinností v Česku technicky i cenově dostupné. Toto tvrzení však odporuje realitě nejen podle Czepho, ale například i průzkumu odborného magazínu Photon International publikovaného v únoru 2010. Ten byl realizován na 3000 modelech solárních panelů předních světových výrobců a vyplývá z něj, že účinnost naprosté většiny z nich se pohybuje mezi 12 a 14 procenty.

"Novela nově zavádí povinnost využívat ve fotovoltaických projektech solární panely s minimální účinností 22 procent. Toto kritérium je nesplnitelné a je výsledkem buď naprosté neznalosti problematiky, nebo snahy zlikvidovat solární energetiku u nás. Nevím, která varianta je horší," řekl Jaromír Řehák, předseda Czepho.

Pokud by vyhláška vstoupila v platnost, povede tak ke zmaření řady rozpracovaných projektů, které by investory poškodily o desítky miliard korun. "Jde o zcela jednoznačný hazard se státními prostředky, neboť firmy mají podle současných odhadů pro své rozeběhnuté projekty objednané technologie v celkovém objemu přes deset miliard. Pokud firmy nebudou moci své investice dokončit, bude jistě chtít své investice od státu zpět," dodal Řehák.

Zdroj: www.patria.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů