Čtvrtek, 28. března 2024

Konopná semínka seniorům

Konopná semínka seniorům

Občanské sdružení Legalizace.cz bude letos, stejně tak jako v minulém roce, distribuovat konopná semínka seniorům k pěstování konopí pro léčebné účely. Konopí je bylina se širokým spektrem využití: od potravin, přes stavební materiály až po léky. Jeho léčebné účinky znají lidé přes tisíce let a dokládají je i nejnovější vědecké poznatky.

Aktivita o.s. Legalizace.cz reaguje na snahu starších občanů vypěstovat si vlastní konopí pro léčebné využití. Cílem akce je umožnit seniorům, kteří narážejí na problém konopná semínka získat, vypěstovat si tuto bylinu svépomocí, aniž by museli vyhledávat dealery a nakupovat marihuanu na černém trhu.

Semínka budou zasílána na základě obdržené žádosti doplněné o čestné prohlášení, že dotyčná osoba bude pěstovat konopí výhradně pro účely vlastní léčby. Semínka budou distribuována také v rámci akce Million Marihuana March, která se letos uskuteční 8.5. v pražském parku Parukářka. Zde budou k dispozici zdarma semínka konopí až do vyčerpání zásob. Součástí balíčku semínek budou i základní informace, jak konopí pěstovat a kde získat další informace k jeho využití jako léčebné byliny.

Čestné prohlášení by mělo obsahovat sdělení: Já ... (jméno, příjmení, bydliště, rok narození) prohlašuji na svou čest, že konopná semena využiji pro vypěstování konopí pro vlastní samoléčbu. Dne ... Podpis ...

Semínka mohou za seniory proti čestnému prohlášení převzít i mladší příbuzní nebo známí starší 18 let proti čestnému prohlášení. Žádost, včetně čestného prohlášení a nadepsané ofrankované obálky, zasílejte na adresu Legalizace.cz, Jaromírova 23, 128 00, Praha 2.

Každá léčivá bylina sebou nese i rizika zneužití. U konopí jsou však rizika spojená s jeho léčebným využitím o mnoho nižší, než u některých běžně povolených konvenčních léčiv. "Nevidíme důvod omezovat pěstování této léčivé byliny. Beztrestné využití konopné rostliny by mělo nejen pozitivní dopad na zdraví lidí, ale ušetřilo by i nemalé náklady vynakládané na represivní drogovou politiku," uvedl tiskový mluvčí Robert Veverka.

"Dlouhodobě roste zájem lidí o léčení konopím. Lidé trpící různými nemocemi nás žádají o pomoc při shánění konopného léku. Obracejí se na nás většinou až ve chvíli, kdy běžná léčba dlouhodobě nezabírá a konopí je pro ně poslední nadějí. Nemělo by spíš patřit k prvním volbám?" ptá se Hana Gabrielová, koordinátorka akce z o.s. Legalizace.cz.

Nad tématem léčebného využití konopí v ČR se sejdou odborníci v poslanecké sněmovně na dubnovém semináři "Perspektivy léčby konopím: Zdraví, legislativa, politika", který pořádá Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Kontakty:
Robert Veverka - 7736 91 561, robert@legalizace.cz
Hanka Gabrielova - 777 027 012, hanka@legalizace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů