Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž "Voda živá" začíná - zapojí se do ní 82 družstev z celé republiky

Soutěž "Voda živá" začíná - zapojí se do ní 82 družstev z celé republiky

Výběrem potoka či říčky ve svém okolí a jeho zmapováním začnou žáci a studenti středních škol v těchto dnech plnit první z úkolů soutěže Voda živá, která poběží až do konce roku. Soutěžící by během ní měli popsat a také lépe poznat vliv lidské činnosti na kvalitu vody a vodní prostředí obecně. Podtitul první etapy zní "Kouzlo běžících vod" a zúčastněné týmy v ní budou mít za úkol také odebrat vzorek drobných vodních obratlovců a zodpovědět tři soutěžní otázky. "Soutěž se setkala s velkým zájmem - přihlásilo se 82 družstev z více než 50 škol prakticky z celé republiky, nejvíce jich je z Moravskoslezského kraje. Soutěžit budou žáci základních škol, studenti gymnázií, středních odborných škol, ale také přírodovědné oddíly," uvedla koordinátorka soutěže Kateřina Hryzáková z Arniky.

Na začátek si soutěžící vyberou nějaký menší potok nebo říčku v okolí, kterou budou sledovat, a provedou první průzkum kolem toku včetně odlovu drobných bezobratlých živočichů. K zadání teoretických i praktických úkolů jim Arnika poskytne klíč pro určování bezobratlých živočichů společně s jednoduchým návodem, jak tzv. bentos, tedy drobné živočichy obývající dno vodních toků, odebrat a popsat. "Vedle vypracování daných úkolů a zodpovězení tří soutěžních otázek mají soutěžící možnost získat body navíc díky dobrovolným úkolům. Tým, který nejlépe splní zadání první etapy, se může těšit na prohlídku pražské ZOO, zaměřenou na vodní živočichy a ekosystémy," doplnila Kateřina Hryzáková.

Celá soutěž má celkem 6 dílčích etap a potrvá až do konce letošního roku. Postupně budou soutěžící pátrat na úřadech po informacích o kvalitě vody v daném toku, zdokumentují vybrané území výtvarnou či literární formou, pokusí se najít souvislost mezi výskytem drobných vodních organismů a chemickým znečištěním a zaměří se i na historii lidského osídlení v okolí vodního toku. Nakonec budou mít za úkol shromážděné informace představit ostatním formou prezentace, výstavy nebo například plakátu. Tým, který na konci roku vybere porota složená z pracovníků a expertů Arniky jako nejlepší, získá hlavní cenu - týdenní pobyt ve Vysokých Tatrách.

Voda živá je nový projekt sdružení Arnika, jehož cílem je ukázat vztah mezi mezi chemickými látkami používanými v domácnostech a v průmyslu, zátěží povrchových vod a jejich potenciálem se znečištěním se vyrovnat. Jeho součástí bude vedle soutěže pro školy i kvíz pro veřejnost či výsledky monitoringu českých vod. Projekt je podpořen z prostředků Státního fondu životního prostředí ve výši 1 998 800 Kč.

Další informace:

Podrobné zadání a další podrobnosti viz internetové stránky soutěže:
www.toxik.arnika.org

Tisková zpráva k zahájení soutěže 12. února 2010:
www.toxik.arnika.org

Tisková zpráva Arniky - programu Toxické látky a odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů