Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

S přicházejícím jarem přichází i jarní pylová sezóna. Oteklé oči, alergická rýma a nezřídka i záchvaty dušnosti, to vše na jarní alergiky čeká, pokud se na první pylovou sezónu roku řádně nepřipraví. Dobré je proto naplánovat trasy pochůzek tak, aby se alergik těmto místům co nejvíce vyhýbal. Vycházky je také dobré načasovat, nejvíce pylu v ovzduší je totiž zejména v ranních a odpoledních hodinách. Dominantními alergeny nyní jsou: olše, líska, tis, topol, jasan, vrba, jilm a nyní začíná sezóna břízy.

Ještě letos založí Karlovarský kraj novou akciovou společnost, která bude likvidovat smíšený komunální odpad. Ten bude nutné v budoucnosti zpracovávat jinak než jen ukládáním na skládky. Majoritním akcionářem bude Karlovarský kraj a podíl v ní získají i největší města v kraji. Cena akcie se bude pohybovat mezi 30 až 40 korunami.

Když lidé vyhazují věci do odpadkového koše, možná se s nimi tak docela neloučí. Výstava konaná ve Škodově paláci na Jungmannově náměstí ukazuje, co všechno je možné vyrobit z recyklovaných odpadků. Návštěvníci si mohou do 29. dubna prohlédnout běžné předměty denní potřeby i méně obvyklé výrobky, jako je například penál z plachty nákladního automobilu.

Šest kilometrů od Františkových Lázní u obce Nový Drahov se nachází přísně chráněná Národní přírodní rezervace SOOS. Její název vznikl zkomolením německého slova v překladu označujícího mech nebo bažinu. SOOS je jedinečná rezervace v Evropě, známá především bahenními sopkami, rašeliništi a florou.
Před vstupem do rezervace najdete přírodní geologický park, záchrannou stanici handicapovaných živočichů, muzeum věnované přírodě a fauně Chebska a paleontologickou expozici s modely pravěkých zvířat. Po zimní přestávce je opět otevřeno denně od 10 do 16 hodin.

Společnost Lázeňské lesy Karlovy Vary se zapojila do projektu envirometálního vzdělávání dětí a mládeže. Nápad vznikl v sousedním Rakousku a od roku 2002 se tak zvanou lesní pedagogikou zabývá řada subjektů v Česku. Lázeňské lesy Karlovy Vary byly mezi prvními a asistentka ředitele společnosti Věra Bartůňková vysvětlila, co to vůbec lesní pedagogika je...
Výuku provádí speciálně vyškolení pracovníci. Lesní pedagogika se setkává u dětí ale i široké veřejnosti s obrovským úspěchem.
K poslechu na www.rozhlas.cz

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Letošní mapování velkých šelem v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy potvrdilo výskyt 13 rysů, minimálně pěti vlků a minimálně dvou medvědů. ČTK to dnes řekla koordinátorka projektu Správy CHKO Beskydy Dana Bartošová. Mapování výskytu velkých šelem se v Beskydech uskutečnilo od 25. do 28. února. Do akce se zapojilo na 70 profesionálních a dobrovolných ochránců přírody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů