Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí povede dosavadní náměstkyně Rut Bízková, která pracovala i pro ČEZ.

Ministerstvo životního prostředí povede dosavadní náměstkyně Rut Bízková, která pracovala i pro ČEZ.

Spor ekologů a firmy ČEZ o modernizaci elektrárny Prunéřov rozhodne žena, která v 90. letech pro energetický gigant pracovala. Dosavadní náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková totiž povede úřad do květnových voleb. A na ní tedy také bude, aby vydala očekávané stanovisko o vlivu modernizace Prunéřova na životní prostředí.

Bízkovou do vedení ministerstva včera nominovala ODS. Premiér Jan Fischer už v úterý potvrdil, že prezidentovi navrhne, aby řízením resortu pověřil právě člověka nominovaného ODS. Bízková kvůli tomu už ze strany vystoupila, nestranickost je podmínkou její účasti ve vládě.

Minulost Bízkové však s vedením ministerstva koliduje ještě v jedné věci: v 90. letech totiž pro ČEZ pracovala jako mluvčí uhelných elektráren. To vadí především ekologům, kteří dlouhodobě projekt ČEZ na modernizaci Prunéřova kritizují a žádají použití kvalitnější technologie. "Bízková hájila zájmy energetiků i při působení na ministerstvu průmyslu," tvrdí právník Ekologického právního servisu Jan Šrytr.

Bízková nechce se stanoviskem EIA k Prunéřovu otálet. "Musím se s tím podrobně seznámit. Pokud je ovšem dokumentace úplná, nebudeme to rozhodnutí uměle oddalovat," řekla včera Bízková novinářům. Podle informací HN patřila na úřadu dlouhodobě mezi zastánce varianty, kterou prosazuje společnost ČEZ. S rychlým rozhodnutím tak zřejmě nebude mít problém. Na rozdíl od bývalého ministra Jana Dusíka, nominovaného do vlády zelenými. Ten na funkci před měsícem rezignoval poté, co premiér Fischer žádal okamžité rozhodnutí. Podle zákona mělo padnout už v lednu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů