Sobota, 20. dubna 2024

Tisk přírodninami

Tisk přírodninami

Tisk přírodninami Tisk přírodninami
realizace: Alena Isabella Grimmichová, Grimmich.cz - hedvábné šátky a hedvábí

Tisk přírodninami je snadná, rychlá a levná technika zdobení textilií.

Tisk přírodninami
1 Vše co má zajímavý plastický povrch lze k tisku použít. Květy, listy, větvičky, mušle nebo třeba rozpůlené ovoce a zelenina. Materiál: plátěné prostírání nebo ubrousky, ploché štětce, krycí zažehlovací barvy na textil - světle a tmavě hnědou, zelenou, okrovou, papíry, listy nebo jiné rostliny, žehličku.
Tisk přírodninami
2 Nasbíráme si zajímavě tvarované listy různých velikostí. My jsme použili listy vinné révy, ale lze použít jakékoliv jiné. Ubrousek vypereme vyžehlíme a připravíme si tisk. Tiskneme na pracovní ploše pokryté starými novinami nebo balicím papírem. List ze spodní strany listu natřeme barvou, opatrně přiložíme na látku a zakryjeme listem papíru.
Tisk přírodninami
3 Dáme pozor, aby se papír nepohnul a pevně ho přimáčkneme k listu. Rukou lehce přejíždíme po celé ploše papíru, aby se list pod ním ukrytý dobře otiskl.
Tisk přírodninami
4 Rozhodně si celý postup vyzkoušejte několikrát nejprve nanečisto na zbytky látky. Vyzkoušíte si tak nejen techniku, ale i množství barvy, kterou list potíráme. Papír opatrně sejmeme a stejně opatrně sloupneme i list.
Tisk přírodninami
5 Postupujeme tak, že nadzvedneme jeden okraj a pomalu list nadzvedáme tak, abychom nepoškodili otisk.
Tisk přírodninami
6 Natištěný list má být zřetelný a dobře prokreslený.
Tisk přírodninami
7 Otisky vytváříme jednou barvou a klademe listy vedle sebe nebo lehce přes sebe. Každý další otisk vytváříme až poté, co předchozí uschnul. V opačném případě bychom ho mohli rozmazat. Stále měníme papír, kterým si při tisku pomáháme, za čistý. Stejně měníme i papír pod ubrouskem.
Tisk přírodninami
8 Na dalším ubrousku vytváříme vzor spadaného listí. Otisky vytváříme různými barvami a tiskneme listy částečně přes sebe. Postupujeme po diagonále. Menší listy otiskujeme do rohů, velké si necháme na střed a vytvoříme z nich větší vzor, který se bude na obě strany zužovat. Po zaschnutí ubrousky zažehlíme z rubové strany, dle návodu na barvách. Každý ubrousek můžeme vytvořit jiným způsobem a jinými barvami.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů