Pátek, 19. dubna 2024

Vito bez emisí

Vito bez emisí

Při příležitosti konání neformálního setkání ministrů průmyslu ve španělském San Sebastianu představil Mercedes-Benz prototyp užitkového vozu Mercedes-Benz Vito s elektromotorem zásobeným energií z akumulátoru.

Vito je prvním dodávkovým vozem na světě, který bude elektropohonem vybaven přímo z výroby. Představené Vito je výsledkem úsilí automobilky Daimler AG v oblasti vývoje a výzkumu, které se soustřeďuje na tři směry: optimalizaci spalovacích motorů, zvýšení účinnosti díky hybridizaci šité na míru a provoz vozidel s akumulátorem a palivovým článkem bez emisí.

Sériová produkce již letos

V průběhu roku 2010 bude dvaceti zákazníkům předáno více než 100 ekologických vozů Mercedes-Benz Vito. Jde v prvé řadě o provozovatele flotil a veřejné instituce, které chtějí realizovat svou přepravu v ekologicky citlivých zónách bez hluku, emisí a produkce CO2. Přednostní je zaměření přepravy na krátké vzdálenosti s mnoha zastávkami v oblasti městských center. Dalších 2000 vozidel by mělo být dodáno v průběhu dalšího kroku.

Elektrovýbava

Koncepce pohonu je vytvořena čistě pro elektrickou provoz a vzdává se hnacího ústrojí dimenzovaného pro spalovací motory.

Energii vozidlu dodává lithium-iontový akumulátor s pracovním napětím 400 V, proudem 16 A a s užitečnou kapacitou 32 kWh. Tato energetická zásoba slibuje dojezd vozidla Vito v průměru na vzdálenost 130 km. Při přiměřeném způsobu jízdy však může být dojezd i podstatně delší. Elektromotor dosahuje špičkového výkonu 90 kW. Elektrické omezení maximální rychlosti na 80 km/h je dimenzováno pro přepravy ve městě a v příměstském pásmu.

Srovnatelné parametry

V oblasti bezpečnostní výbavy si elektrické Vito nezadá s klasickou verzí. Sériově disponuje systémem ESP, který zahrnuje funkce ABS a ASR. Také počet a druh airbagů odpovídá dnešnímu rozsahu dodávek. Vozidla se podrobí běžným nárazovým testům pro zajištění pasivní bezpečnosti. Stejně tak ve směru užitečného zatížení či přepravního objemu se elektrická verze vyrovná běžné verzi. Užitečná zátěž tedy přesahuje 900 kg.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů